Απόπειρες νοθείας καταγγέλλει η αντιπολίτευση στην Τουρκία

-

Απόπειρες νοθείας στις πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που γίνονται σήμερα στην Τουρκία κατήγγειλε το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που έδωσε το μεσημέρι της Κυριακής ο εκπρόσωπός του.

«Έφθασαν σε μας πολυάριθμες διαμαρτυρίες» κυρίως από την επαρχία Σανλιούρφα (νοτιοανατολική Τουρκία), δήλωσε ο εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP, ο Μπουλέντ Τεζτσάν, προσθέτοντας ότι φίλοι του κόμματος «επενέβησαν την στιγμή που συνέβησαν» οι απόπειρες νοθείας.Ο ίδιος απαρίθμησε πολλά παραδείγματα με απόπειρες που αφορούσαν κυρίως το παραγέμισμα των καλπών με ψηφοδέλτια. Μία κάλπη περιείχε ήδη περίπου 100 ψηφοδέλτια, όλα της συμμαχίας με επικεφαλής το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα AKP, πριν καν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα, είπε.

Με τον φόβο ότι θα επιχειρηθεί νοθεία, ιδιαίτερα στις περιοχές των Κούρδων στην νοτιοανατολική Τουρκία, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ΜΚΟ έχουν κινητοποιήσει  εκατοντάδες χιλιάδες παρατηρητές. Ο εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος ωστόσο κατήγγειλε ακόμη και "επιθέσεις και απειλές" για να εμποδιστούν οι παρατηρητές. Ανέφερε μάλιστα και την παρουσία «ενόπλων στους δρόμους», οι οποίοι, όπως είπε, προσπαθούν να δημιουργήσουν «ατμόσφαιρα τρόμου για τους ψηφοφόρους».

Καταγγελίες και από τους Κούρδους

Παρόμοιες απόπειρες νοθείας και εκφοβισμού στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας καταγγέλλεικαι το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα, το HDP.

Ο Ερντογάν πάντως, εξερχόμενος από το εκλογικό τμήμα, όπου ψήφισε, υποστήριξε ότι οι πληροφορίες που έχει είναι ότι «σε όλη την Τουρκία δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα» όσον αφορά τη διεξαγωγή των διπλών εκλογών.

Αντίθετη εικόνα έδωσε ωστόσο ο επικεφαλής του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος  αφού ψήφισε στην Άγκυρα, απηύθυνε έκκληση προς «όλους τους δημόσιους λειτουργούς» να αποτρέψουν απόπειρες νοθείας. «Σας παρακαλώ, μην ξεχνάτε πως είστε κρατικοί λειτουργοί. Δεν είστε υπάλληλοι κάποιου πολιτικού κόμματος», είπε χαρακτηριστικά.

 

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.