«Χτύπησαν» και στο Γαλλικό Πρακτορείο τα Κίτρινα Γιλέκα

-

Περισσότερα από χίλια «Κίτρινα Γιλέκα» διαδήλωσαν σήμερα έξω από την έδρα του Γαλλικού Πρακτορείου στο Παρίσι, με συνθήματα εχθρικά προς τα μέσα ενημέρωσης.

Προερχόμενοι από τα Ηλύσια Πεδία, τα οποία υπήρξαν το επίκεντρο και των προηγούμενων κινητοποιήσεών τους, οι διαδηλωτές σταμάτησαν μπροστά στην έδρα του AFP, στην πλατεία του Χρηματιστηρίου στο Παρίσι, και επιδόθηκαν σε κάθε είδους αποδοκιμαστικές χειρονομίες.

Μετά από περίπου μισή, κατά τη διάρκεια της οποίας πολλά «Κίτρινα Γιλέκα» πήραν τον λόγο και άλλοι ανέμιζαν πινακίδες με συνθήματα όπως «Μακρόν άφησε τα ψίχουλα στους επαίτες», οι διαδηλωτές συνέχισαν την πορεία τους προς το Δημαρχείο.

Πολλά επεισόδια σημειώθηκαν όμως κατά την σημερινή πρώτη κινητοποίηση των «Κίτρινων Γιλέκων» για τη νέα χρονιά στο Παρίσι και στις άλλες πόλεις της Γαλλίας. Το μεσημέρι, στις όχθες του Σηκουάνα και στο ύψος του Δημαρχείου, οι διαδηλωτές άρχισαν να εκτοξεύουν αντικείμενα κατά των δυνάμεων της τάξης, οι οποίες απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων, ενώ έσπευσαν να τις συνδράμουν και οι ειδικές κατασταλτικές μονάδες CRS.

Επίσης αψιμαχίες σημειώθηκαν και στη διάβαση Λεοπόλ-Σεντάρ-Σενγκόρ, που συνδέει τις δύο όχθες του Σηκουάνα στο ύψος των Κήπων του Κεραμικού, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους. Στο Παρίσι υπολογίζεται πως περί τους 1.500 διαδηλωτές συμμετείχαν το μεσημέρι στη μία πορεία με επίκεντρο τα Ηλύσια Πεδία και μέχρι το απόγευμα ο αριθμός τους είχε φθάσει τους 4.000.

Κινητοποιήσεις και στην επαρχία

Πορείες των «Κίτρινων Γιλέκων» οργανώθηκαν όμως σε όλη την Γαλλία. Οι διαδηλωτές, αγνοώντας τις κυβερνητικές παραχωρήσεις, συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες με συνθήματα όπως «Μακρόν Παραιτήσου» και «Στοπ στην δημοσιονομική αδικία».

Οι κινητοποιήσεις στην επαρχία έγιναν γενικώς σε ειρηνικό κλίμα, με εμφανή τη μειωμένη δύναμη των συμμετεχόντων.  Στην πόλη Ρουέν ωστόσο, όπου διαδήλωσαν περίπου 1.000-1.500 άτομα, ένας άνθρωπος δέχθηκε αμυντική σφαίρα στο κεφάλι από τις δυνάμεις της τάξης και τουλάχιστον δύο διαδηλωτές συνελήφθησαν. Στην κεντρική αρτηρία της πόλης είχαν στηθεί δύο οδοφράγματα με κάδους και άλλα υλικά, τα οποία πυρπολήθηκαν.

Στο Μπορντώ, πάνω από 1.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Χρηματιστηρίου. Δύο τεθωρακισμένα οχήματα και δύο αντλίες της αστυνομίας βρίσκονταν παρατεταγμένα μπροστά από το Δημαρχείο της πόλης. Και σε αυτήν την πόλη οι διαδηλώσεις κατέληξαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

Η κατάσταση ξέφυγε μόνον στο Μποβαί, όπου η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να εμποδίσει περίπου 600 «Κίτρινα Γιλέκα» να εισέλθουν στην πόλη, αφού προηγουμένως είχαν επιχειρήσει να αποκλείσει το αεροδρόμιο.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.