Δεν σχολιάζει το Βερολίνο την γνωμοδότηση κόλαφο του κοινοβουλίου για τα τουρκολιβυκά μνημόνια

Νέο “nein” για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία – Πως έφτασε στη γερμανική Βουλή το αίτημα Μητσοτάκη, slpress

Το Βερολίνο απέφυγε να σχολιάσει την γνωμοδότηση των Επιστημονικών Υπηρεσιών του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την οποία το μνημόνιο που έχουν υπογράψει η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης σχετικά με την δικαιοδοσία των θαλασσίων ζωνών συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Τόνισε ωστόσο ότι η γνωμοδότηση συμφωνεί με τα σχετικά Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία «αντιπροσωπεύει πλήρως» και το Βερολίνο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία ‘Αντεμπαρ παρέπεμψε στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου 2019, όπου, όπως είπε, έχει καταγραφεί ότι «η συμφωνία μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να προκαλεί νομικές συνέπειες για τρίτες χώρες». Αυτή είναι η θέση «στην οποία βεβαίως συνέβαλε το Βερολίνο και η οποία μας αντιπροσωπεύει πλήρως και στην οποία προσχωρούμε», συνέχισε η κυρία ‘Αντεμπαρ για να τονίσει ότι τα αποσπάσματα της γνωμοδότησης του Κοινοβουλίου που έχουν δημοσιοποιηθεί συμφωνούν με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στην ερώτηση αν και με ποιον τρόπο η γνωμοδότηση μπορεί να επηρεάσει την διαδικασία ειρήνευσης που αποφασίστηκε στο Βερολίνο, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου και η διαδικασία παρακολούθησης, η οποία ξεκινάει τώρα, έχουν ως στόχο την ειρήνη στην Λιβύη και τελούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

«Πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη αλλά σαφή θεματολογία, η οποία προβλέπεται από αυτή την διαδικασία και για αυτό επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε αυτό. Γνωρίζουμε βεβαίως ότι πολλά κράτη είναι σημαντικοί εταίροι σε αυτό, αλλά σε αυτές τις συνομιλίες της παρακολούθησης (“Follow up”) συζητούμε με τους εταίρους όσα σχετίζονται με την Λιβύη. Παρά ταύτα λαμβάνουμε βεβαίως υπόψη την διένεξη για αυτή την συμφωνία και έχουμε μια πολύ σαφή θέση, την οποία εκφράσαμε δημοσίως πολλές φορές. Το επίκεντρο στην Διαδικασία του Βερολίνου όμως είναι άλλο», τόνισε.

Από την πλευρά της Καγκελαρίας, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε αν η Μέρκελ επρόκειτο να θέσει το ζήτημα στον Τούρκο Πρόεδρο, κατά την παρουσία της σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, δεν θέλησε να προκαταλάβει από το Βερολίνο το περιεχόμενο των συνομιλιών και παρέπεμψε στην συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει της συνάντησης. Σημείωσε πάντως ότι η Λιβύη θα αποτελούσε σίγουρα αντικείμενο των συνομιλιών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι