Εμμένει στο βέτο η Πολωνία - Είμαστε ένωση πατρίδων - Αυτό που κάνουν σε εμάς, αύριο θα το κάνουν και σε άλλους

-
Συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο της Moderna

Επιμένει ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι στο βέτο Πολωνίας η οποία αρνείται να εγκρίνει (όπως και η Ουγγαρία) τον πολυετή προϋπολογισμό των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης επειδή έχουν συνδεθεί με το κράτος δικαίου.

«Αυτός ο μηχανισμός παρακάμπτει τις ευρωπαϊκές Συνθήκες. Υποτίθεται ότι διασφαλίζει το κράτος δικαίου και αποτελεί από μόνος του μια θεμελιώδη παραβίασή του», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της «Frankfurter Allgemeine Zeitung». (FAZ).

«Ο μηχανισμός, ο οποίος τιμωρεί την παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου με την στέρηση κονδυλίων της ΕΕ, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όλως αυθαιρέτως και για πολιτικούς λόγους. Σήμερα θα μπορούσε να αφορά την Πολωνία, αύριο άλλα κράτη. Αυτό είναι δυνητικά καταστροφικό για ολόκληρη την ΕΕ. Εάν ανοίξει αυτή η πόρτα, κανείς δεν θα μπορεί να την κλείσει», πρόσθεσε.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν ανακοινώσει ότι θα μπλοκάρουν τον νέο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ταμείο ανάκαμψης από την κρίση του κορονοϊού με το βέτο τους στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 10 Δεκεμβρίου, εάν μέχρι τότε δεν υπάρξει συμβιβασμός.

Επίσης, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας χαρακτήρισε την ενοποίηση της Ευρώπης μέσω της διεύρυνσης της ΕΕ το 2004 «κατάσταση από τη οποία όλοι βγήκαν κερδισμένοι» και στην  τη Δυτική και στην Ανατολική Ευρώπη. «Οι ιδιαιτερότητες των κρατών μελών, η αμοιβαία κατανόηση και η συνεργασία είναι σημαντικές για την ΕΕ. Σήμερα (όμως) η ΕΕ εμφανίζεται σαν να έχει μπλέξει με ένα γάμο που περνάει κρίση»

«Θα πρέπει επίσης να συζητηθεί ανοιχτά τι έχει προσφέρει το ευρώ, δεδομένου ότι η Ιταλία είναι στάσιμη για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Δεν νομίζω ότι μια ένωση μεταφοράς χρέους (Transferunion) θα ήταν αποδεκτή για την πλειονότητα των χωρών της ΕΕ », πρόσθεσε. «Είμαστε μια Ευρώπη πατρίδων, και έτσι πρέπει να παραμείνει. Η κυριαρχία ενός "κέντρου" όπως στο Ανατολικό Μπλοκ, με πλασματική μόνο ανεξαρτησία των χωρών εταίρων, δεν είναι καλή ιδέα», τόνισε.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.