Έρχεται άνθρωπος του Χάφταρ, η Αθήνα ζητά καταδίκη Τουρκίας από την ΕΕ

-
Ποια συμφέροντα υπαγορεύουν την τύχη του Αιγαίου, Δημήτρης Χρήστου

Εντείνεται η διπλωματική προσπάθεια της Αθήνας για τη διεθνή καταδίκη της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, με τα βλέμματα όλων να στρέφονται στην αποψινή Σύνοδο Κορυφής. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση μίας ρητής δήλωσης εκ μέρους των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς την κατεύθυνση της αποδοκιμασίας των τουρκικών ενεργειών στη θάλασσα της Μεσογείου.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται η ελληνική πλευρά να θέσει εκ νέου το ζήτημα των κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας, εφόσον συνεχίσει να «μην σέβεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας». Σε κάθε περίπτωση, όπως διαφάνηκε και από το πρόσφατο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., ο Κυριάκος Μητσοτάκης δύναται να υπολογίζει στην «ισχυρή στήριξη» μιας σειράς κρατών, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Κύπρος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής θα ξεκινήσουν το απόγευμα της Πέμπτης και θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Παρασκευής.

Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής προβλέπει την απόρριψη της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, η οποία χαρακτηρίζεται ως «παραβίαση του διεθνούς δικαίου». «Το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας και της Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο Θάλασσα, αντίκειται στα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν ευθυγραμμίζεται με το Δίκαιο της Θάλασσας» αναφέρεται, χαρακτηριστικά. Και προστίθεται: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο, σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας».

Στην Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης

Στο μεταξύ, στην Αθήνα αναμένεται σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Άισα, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κώστα Τασούλα, παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει καταψηφίσει τη συμφωνία με την Τουρκία, αποστέλλοντας μάλιστα και σχετική επιστολή στα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ.

Άλλωστε, η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011, με τον Εθνικό Λιβυκό Στρατό, υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, να ελέγχει το Κοινοβούλιο και να προελαύνει προς την πρωτεύουσα Τρίπολη (ήδη ελέγχει τα 2/3 του λιβυκού εδάφους). Βέβαια, η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ως επίσημη κυβέρνηση αυτή της Εθνικής Συμφιλίωσης, με έδρα την Τρίπολη, με την οποία και η Τουρκία ήρθε σε συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες των δύο χωρών.

Η πρώτη αντίδραση του ΟΗΕ

Από την πλευρά του, το βράδυ της Τετάρτης, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ, επιβεβαίωσε τη παραλαβή των ελληνικών επιστολών σε σχέση με τη λιβυο-τουρκική συμφωνία. «Επιβεβαιώνω ότι λάβαμε την επιστολή στις 9 Δεκεμβρίου και τη μελετούμε. Η Γραμματεία δεν λαμβάνει θέση ούτε σχολιάζει ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα ή την δικαιοδοσία των κρατών μελών για τους θαλάσσιους χώρους τους» δήλωσε χαρακτηριστικά, υιοθετώντας μια ουδέτερη στάση.

Μάσλοβ: Να τηρηθεί το διεθνές δίκαιο

Την ίδια ώρα, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοβ, απηύθυνε έκκληση για πολιτική σύνεση, σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη τήρησης του διεθνούς δικαίου. «Πρέπει να τηρούνται οι αρχές του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923 και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982» τόνισε, μεταξύ άλλων.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.