Έξι νησιά μας στο "κόκκινο" για τους Ουαλούς - Η Βρετανία μας έχει ακόμα στο "πράσινο"

-

Μετά τη Ζάκυνθο, οι Ουαλοί έβαλαν άλλα πέντε ελληνικά νησιά στη λίστα των περιοχών από τις οποίες οι αφίξεις θα ελέγχονται και που όσοι επιστρέφουν από αυτά θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών.

Το μέτρο του αυτοπεριορισμού θα ισχύει από τα ξημερώματα της Παρασκευής για όσους επιστρέφουν στην Ουαλία από τη Μύκονο, τη Λέσβο, την Πάρο, την Αντίπαρο και την Κρήτη.

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση της Ουαλίας ακολουθούσε τις αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης του Λονδίνου στο θέμα της καραντίνας. Ωστόσο, ο Ουαλός Υπουργός Υγείας Βον Γκέθινγκ δήλωσε ότι η απόφαση για τα ελληνικά νησιά ελήφθη λόγω του μεγάλου αριθμού εισαγόμενων κρουσμάτων στην Ουαλία από τουρίστες που επιστρέφουν από τα συγκεκριμένα νησιά.

Η υποχρέωση καραντίνας στην Ουαλία θα ισχύσει επίσης για τις αφίξεις από το Γιβραλτάρ και τη Γαλλική Πολυνησία.

Οι Βρετανοί εν γένει

Αναλλοίωτη θα παραμείνει για άλλη μία εβδομάδα η λίστα της βρετανικής κυβέρνησης με τις πράσινες χώρες, της Ελλάδας προς το παρόν συμπεριλαμβανομένης. Όσοι αφίκνυνται από την Ελλάδα δεν θα υποχρεούνται σε καραντίνα 14 ημερών.

Αυτό σημαίνει ότι παρά τις πιέσεις προς την κεντρική κυβέρνηση του Λονδίνου από τις τοπικές κυβερνήσεις της Ουαλίας και της Σκωτίας, η Ελλάδα παραμένει στην «πράσινη» λίστα.

Η Σκωτία πάντως επιβάλλει από σήμερα καραντίνα δύο εβδομάδων στις αφίξεις από Ελλάδα.

Έκπληξη προκαλεί η διατήρηση της Πορτογαλίας στην πράσινη λίστα, καθώς στη χώρα έχουν καταγραφεί 23 κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 κατοίκους την τελευταία εβδομάδα, αναλογία μεγαλύτερη των 20 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους που είναι το άτυπο όριο το έχει θέσει η βρετανική κυβέρνηση για τη διαλογή των χωρών. Η αντίστοιχη αναλογία για την Ελλάδα κυμαίνεται γύρω στα 14 κρούσματα.

Ανακοινώνοντας τη σημερινή απόφαση μέσω Twitter ο Υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς προειδοποίησε όσους Βρετανούς ετοιμάζονται για διακοπές πάντως ότι τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή και ότι η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να αφαιρέσει χώρες από την πράσινη λίστα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.