Φιλικός προς την Τουρκία εμφανίστηκε με δηλώσεις του, ο νέος πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ο οποίος εκλέχτηκε από το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης μαζί με το Συμβούλιο της Προεδρίας, που συνθέτουν τη μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

Ο νέος πρωθυπουργός δήλωσε σε συνέντευξη του στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ότι «η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα στην οποία οι Λίβυοι μπορούσαν ελεύθερα να ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια του πολέμου, κρατώντας τα αεροδρόμιά της στους Λίβυους, ενώ δεν έκλεισε την πρεσβεία της στην Τρίπολη. Πιστεύω ότι η ελεύθερη κυκλοφορία θα αντικατοπτρίζει θετικά την οικονομική συνεργασία μεταξύ των λαών της Λιβύης και της Τουρκίας».

Επίσης, ο Ντμπεϊμπά δήλωσε, ότι «η Τουρκία είναι σύμμαχος, φίλος και αδελφικό κράτος και έχει τεράστιες δυνατότητες να βοηθήσει τους Λίβυους να πετύχουν τους πραγματικούς στόχους τους. Η Τουρκία θεωρείται αληθινός εταίρος στη Λιβύη», προσθέτοντας ότι «διατηρούμε μεγάλη αλληλεγγύη με το τουρκικό κράτος και τον τουρκικό λαό».Ο νέος πρωθυπουργός έθιξε και τις εμπορικές σχέσεις Τουρκίας- Λιβύης, τονίζοντας ότι «η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα στην οποία οι Λίβυοι μπορούσαν ελεύθερα να ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια του πολέμου».

Τη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης αποτελούν ο Μοχάμαντ Γιουνές Μένφι, πρώην διπλωμάτης από τη Βεγγάζη και πρώην πρέσβης της Λιβύης στην Ελλάδα (τον Δεκέμβριο του 2019 απελάθηκε μετά τη σύναψη του παρανόμου μνημονίου Άγκυρας-Τρίπολης) θα ηγηθεί του τριμελές Συμβουλίου της Προεδρίας. Επίσης, τα άλλα δύο μέλη του είναι ο Μούσα αλ Κόνι από τη νότια Λιβύη και ο Aμπντάλα αλ Λάφιθ από τα δυτικά της χώρας. Ο διορισμός της μεταβατικής κυβέρνησης δεν αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες των στρατιωτικών συσχετισμών, όπου οι ένοπλες ομάδες κυριαρχούν στους δρόμους και οι αντίπαλες πλευρές συνεχίζουν να ελέγχουν τα εδάφη τους.

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.