Γαλλία: Ο Μακρόν τίμησε τη μνήμη αντιστασιακών που εκτελέστηκαν από τους Ναζί

-
107

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απότισε σήμερα φόρο τιμής στους 71 αγωνιστές της γαλλικής αντίστασης που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στη φυλακή της Καέν στις 6 Ιουνίου 1944, ανήμερα της συμμαχικής Απόβασης στη Νορμανδία.

Λίγες ώρες αφότου παρακολούθησε την τελετή για την επέτειο της D-Day στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας, ο Γάλλος πρόεδρος έφτασε στην Καέν για να παραστεί σε μια άλλη και άκουσε, σιωπηλός, να διαβάζονται τα ονόματα των θυμάτων.

Μετά τον βομβαρδισμό της Καέν από τους Συμμάχους, οι αξιωματικοί της Γκεστάπο αποφάσισαν να εκτελέσουν όλους τους αντιστασιακούς που είχαν απομείνει στη φυλακή και δεν μπορούσαν να τους στείλουν σε στρατόπεδα στα ανατολικά, σύμφωνα με τον Γάλλο ιστορικό Ζαν Κελιέν. Τους έβγαλαν στο προαύλιο και τους πυροβόλησαν.

"Τα πτώματα τους έμειναν εκεί μέχρι που ο επικεφαλής της Γκεστάπο στη Ρουέν διέταξε τους υφισταμένους τους να μην μείνει ούτε ίχνος τους", συνέχισε ο Κελιάν.

Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά, παραμένει ακόμη άγνωστο πού τους έθαψαν.

Ο Μακρόν είναι ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας που τιμά τη μνήμη αυτών των αγωνιστών. Δεν έλαβε καθόλου τον λόγο κατά τη διάρκεια της τελετής στην οποία παρέστησαν 500 άνθρωποι – μεταξύ αυτών ήταν 5 βετεράνοι πολέμου και συγγενείς των 35 από τους 71 εκτελεσθέντες. Όλοι τους είχαν σταθεί μπροστά στις κλειστές πόρτες της φυλακής, οι τοίχοι της οποίας κοσμούνται με ασπρόμαυρες φωτογραφίες των αντιστασιακών.

Στη φυλακή αυτή "διαπράχθηκε μια σφαγή από αυτές που μόνο οι Ναζί ήξεραν πώς να ενορχηστρώνουν", είπε ο Μπερνάρ Ντιβάλ, ένας κρατούμενος που 15 ημέρες νωρίτερα είχε σταλεί σε στρατόπεδο στη Γερμανία.

Μετά την αφήγηση του Ντιβάλ, διαβάστηκαν τα ονόματα των εκτελεσθέντων και οι απόγονοί τους άφησαν λευκά τριαντάφυλλα μπροστά στα πορτρέτα τους ενώ ο πρόεδρος Μακρόν κατέθεσε στεφάνι στην αναμνηστική πλάκα που έχει τοποθετηθεί στη φυλακή.