Γάλλος αναλυτής: Δεν βλέπει κυρώσεις, η Γαλλία θα εμπλακεί στρατιωτικά 100% στο πλευρό της Ελλάδας

Συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους στις Φιλιππίνες

Ο Μπρούνο Τερτρέ, διευθυντής του Ιδρύματος Στρατηγικών Μελετών της Γαλλίας που παρακολουθεί στενά την κρίση στη ΝΑ Μεσόγειο, πιστεύει πως σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης Ελλάδας-Τουρκίας, το Παρίσι θα παρέμβει δυναμικά.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η απόσυρση του Ορούτς Ρέϊς στην Αττάλεια πριν την Σύνοδο Κορυφής, θα ερμηνευτεί δυστυχώς ως ένδειξη αποκλιμάκωσης. «Θα ερμηνευτεί πιστεύω κατά πάσα πιθανότητα σαν ένα σημάδι αποκλιμάκωσης, ακόμη κι αν η τουρκική κυβέρνηση, από ό,τι αντιλαμβάνομαι έχει ξεκαθαρίσει πως το συγκεκριμένο σκάφος μπορεί και να επανέλθει στην επίμαχη περιοχή ανά πάσα στιγμή», είπε.

Εκτιμά ότι λόγω της απόσυρσης του ερευνητικού σκάφους και του στολίσκου, θα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει ομοφωνία μεταξύ των μελών της ΕΕ για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. «Ίσως υπάρξει μια έκκληση για προσοχή, κάποιες προειδοποιήσεις κατά της Τουρκίας, αλλά αμφιβάλλω αν θα υπάρξει κάποια συμφωνία για κυρώσεις κατά της Τουρκίας σε αυτή τη φάση», είπε σε συνέντευξή του προς τον ΣΚΑΙ.

Η Γαλλία όταν πουλά όπλα, συμμαχεί

Όσον αφορά στην ελληνογαλλική συνεργασία, είπε «είναι προφανές ότι η Γαλλία ενδιαφέρεται να πουλήσει υπερσύγχρονο οπλισμό σε διάφορα μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας και το θέμα συζητείται από καιρό, πριν από αυτή την κρίση».

«Γνωρίζω όμως ότι όταν οι Γάλλοι πουλούν όπλα, αυτό για εκείνους συνεπάγεται και κάποια μορφή αυξημένης στρατηγικής συνεργασίας. Οπότε το να πουλάς όπλα όπως τα Ραφάλ ή τις φρεγάτες, είναι κάτι που οδηγεί, σε στενότερη στρατηγική συνεργασία. Η αίσθησή μου, αν και δεν ξέρω τι έχει ακριβώς κατά νου ο Εμμανουέλ Μακρόν, είναι πως εάν υπάρξει μια ξεκάθαρη στρατιωτική επίθεση ή κάτι αντίστοιχο, απέναντι σε έναν Ευρωπαίο εταίρο, ή έναν σύμμαχο όπως η Ελλάδα, θα ήταν αδύνατο για μια χώρα σαν την Γαλλία να μην αντιδράσει στρατιωτικά. Θα ήταν απλά αδιανόητο να μην συμπράξει».

Και συμπληρώνει: «Προφανώς κουβεντιάζουμε πολύ ευαίσθητα ζητήματα διότι δεν θα συμφωνούσαν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ στη στρατιωτική αντίδραση, αλλά θεωρώ πως εάν επρόκειτο για μια αδιαμφισβήτητη –σύμφωνα πάντα με την Γαλλική θεώρηση του Διεθνούς Δικαίου– παραβίαση των ευρωπαϊκών συνόρων, τότε είναι βέβαιο ότι οι Γάλλοι θα αντιδράσουν στρατιωτικά. Δεν θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά».

Τα σύνορα της Ευρώπης και το Δίκαιο

Κατά τη γνώμη του η αντιπαράθεση του Μακρόν με τον Ερντογάν είναι βαθύτερη: «Είναι φυσικά στο πακέτο των προβλημάτων η Συρία και η Λιβύη, περιοχές για τις οποίες είχαμε και εξακολουθούμε να έχουμε πολύ ισχυρές διαφωνίες με την Άγκυρα. Οι φυσικοί πόροι όμως δεν είναι το βασικό ζήτημα για τη Γαλλία», λέει.

«Εκτιμώ ότι η ουσία έγκειται στο διεθνές δίκαιο, στο δίκαιο της θάλασσας, στα ευρωπαϊκά σύνορα –στη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δείξει ότι είναι πρόθυμη και ικανή να υπερασπιστεί τα σύνορά της. Ειδικά, από τη στιγμή που άλλες χώρες παρακολουθούν τα τεκταινόμενα από τη δική τους οπτική γωνία -για παράδειγμα η Κίνα, αλλά και η Ρωσία και άλλες– έχει σημασία το πώς αντιδρά η Γαλλία. Γιατί στον 21ο αιώνα, πολλές από τις προκλήσεις θα λυθούν μέσα από το Δίκαιο της Θάλασσας».

Η βαθιά ενόχληση από το τουρκικό ισλάμ

«Είναι και κάτι ακόμα που πολλοί δεν το λογαριάζουν. Πρόκειται για την επέκταση της τουρκικής εκδοχής του Πολιτικού Ισλάμ. Του πολιτικού Ισλάμ, το οποίο θεωρείται από πολλούς Γάλλους ως μη σύμφωνο με τη Δημοκρατία και του τρόπου που οι Γάλλοι αντιμετωπίζουν τη θρησκεία παγκοσμίως.

Δεν πρόκειται για το Ισλάμ καθαυτό βεβαίως, αλλά για την τουρκική εκδοχή του ριζοσπαστικού Ισλάμ ή του Πολιτικού Ισλάμ, ή και αντίστροφα, που φαίνεται πως προωθείται επιθετικά από την Τουρκία στην Ευρώπη, περιλαμβανομένης της Γαλλίας. Αυτό είναι κάτι που πιστεύω ότι ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός, παρακολουθούν πολύ-πολύ προσεκτικά. Αυτή η διάσταση αναμφίβολα μετράει ιδιαίτερα στη ζυγαριά όταν κοιτάζει κανείς με προσοχή τις διαμάχες Γαλλίας και Άγκυρας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι