ΗΠΑ κατά Ευρωπαίων για χάρη του Ιράν

-
Τι σημαίνουν οι μύδροι Πενς προς Τουρκία και Γερμανία, Κώστας Ράπτης

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς κατηγόρησε τους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουάσινγκτον ότι προσπαθούν να παραβιάσουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν και τους κάλεσε να αποσυρθούν από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Μιλώντας στη διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή που οργανώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Βαρσοβία, ο Πενς είπε πως το Ιράν αποτελεί τον «μεγαλύτερο κίνδυνο» στη Μέση Ανατολή και κατηγόρησε το ιρανικό καθεστώς ότι ετοιμάζει «ένα νέο Ολοκαύτωμα» λόγω των φιλοδοξιών του στην περιοχή.

«Δυστυχώς, ορισμένοι από τους Ευρωπαίους εταίρους μας δεν ήταν και τόσο συνεργάσιμοι. Στην πραγματικότητα, έχουν ηγηθεί της προσπάθειας να δημιουργηθούν μηχανισμοί για να καταστρέψουν τις κυρώσεις μας», είπε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Πενς είπε ο μηχανισμός που έχει δημιουργηθεί από την ΕΕ προκειμένου να διευκολύνει το εμπόριο με το Ιράν είναι «μια προσπάθεια να παραβιαστούν οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του δολοφονικού επαναστατικού καθεστώτος του Ιράν».

«Είναι ένα ασύνετο βήμα το οποίο το μόνο που θα καταφέρει είναι να ενισχύσει το Ιράν, να εξασθενίσει την ΕΕ και να προκαλέσει ακόμη περισσότερη απόσταση ανάμεσα στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.

«Έχει έρθει ο καιρός για τους Ευρωπαίους εταίρους μας να αποσυρθούν από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και να συνταχθούν μαζί μας στην άσκηση της απαραίτητης οικονομικής και διπλωματικής πίεσης για να δώσουμε στον ιρανικό λαό, στην περιοχή και στον κόσμο την ειρήνη, την ασφάλεια και την ελευθερία που αξίζουν», είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος.

Καθώς το Ιράν γιορτάζει τα 40 χρόνια από την ανατροπή του σάχη, ο Πενς υποσχέθηκε την άσκηση της μεγαλύτερης δυνατής πίεσης χωρίς ωστόσο να καλέσει ρητά για αλλαγή καθεστώτος.

«Την ώρα που η ιρανική οικονομία εξακολουθεί να καταρρέει, που ο ιρανικός λαός κατεβαίνει στους δρόμους, οι χώρες που αγαπούν την ελευθερία πρέπει να ενωθούν και να καταστήσουν το ιρανικό καθεστώς υπεύθυνο για το κακό και τη βία που έχει προκαλέσει στον λαό του, στην περιοχή και σε όλον τον κόσμο», υπογράμμισε.

Οι αμερικανικές κυρώσεις «πρέπει να γίνουν ακόμη πιο σκληρές», αν το Ιράν δεν «αλλάξει την επικίνδυνη και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά του», προειδοποίησε ο Πενς. Περισσότερες από 60 χώρες συμμετέχουν στη διάσκεψη της Βαρσοβίας, όμως μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, που είναι μέλη της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, αρνήθηκαν να στείλουν τους υπουργούς Εξωτερικών τους στην Πολωνία.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.