ΗΠΑ: Πρόγραμμα ανάπτυξης νέου υποβρυχίως εκτοξευόμενου πυρηνικού πυραύλου κρουζ

-

Το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας σκοπεύει να συμπεριλάβει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης νέου υποβρυχίως εκτοξευόμενου πυρηνικού πυραύλου κρουζ στον προϋπολογισμό.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνετε στον προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2021, σύμφωνα με την Defense News, επικαλούμενη έναν ανώνυμο ανώτερο υπάλληλο των ΗΠΑ.

Ο στόχος είναι να αναπτυχθεί μέσα σε 7 έως 10 χρόνια.

Η πηγή δήλωσε ότι το Πεντάγωνο θα ξεκινήσει μια ανάλυση της διαδικασίας εναλλακτικών λύσεων για τον πύραυλο κρουαζ, ο οποίος ανακοινώθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της Αναθεώρηση Πυρηνικής Στάσης της χώρας.

"Το FY 2020 ζητήσαμε $ 5 εκ., που μας έδωσε το Κογκρέσο. Δεν υπάρχει τίποτα στον προϋπολογισμό του '21 γιατί θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τα 5 εκατομμύρια δολάρια για να πραγματοποιήσουμε το πρόγραμμα", εξήγησε ο αξιωματούχος. "Αλλά στο FY22 [δημοσιονομικό έτος 2022], ελπίζω ότι θα δείτε ένα αίτημα προϋπολογισμού που θα ξεκινήσει το πρόγραμμα εγγραφής για τους εκτοξευόμενους από τη θάλασσα πυραύλων κρούζ".

Τα υποβρύχια

"Αν τοποθετήσετε αυτά στα υποβρύχια, οι Ρώσοι δεν θα ξέρουν πού είναι", πρόσθεσε ο αξιωματούχος. "Θα το μισήσουν. Θα το μισήσουν απολύτως. "

Η Αναθεώρηση Πυρηνικής Στάσης ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα αναζητήσουν δύο πυρηνικές ικανότητες, συμπεριλαμβανομένης μιας κεφαλής χαμηλής απόδοσης για βαλλιστικό βλήμα που εκτοξεύτεται από υποβρύχιο και ενός πυραύλου κρούζ (SLCM).

Η κεφαλή χαμηλής απόδοσης για το SLBM είναι γνωστή ως W76-2 και αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το τμήμα εξακολουθεί να πιθανολογεί για το πόσα χρήματα μπορεί να κοστίσει το πρόγραμμα, αλλά θα μπορούσε να είναι παρόμοιο με το όπλο Long-Standoff, ένα νέο πύραυλο κρου Το οπλικό σύστημα αναμένεται να κοστίσει περίπου $8 - 9 δις και ένα ανάλογο ποσό για την Εθνική Διοίκηση Πυρηνικής Ασφάλειας, η οποία είναι επιφορτισμένη με την ανάπτυξη της πυρηνικής κεφαλής.

Το πρόγραμμα θα κοστίσει μεταξύ 16 και 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

"Το βάζεις σε επιφανειακό πλοίο; Το βάζετε σε ένα υποβρύχιο; Χρησιμοποιείτε ένα νέο βλήμα ή ένα υπάρχον βλήμα; Πόσο πρέπει να ταξιδέψει; Εξετάζουμε όλα αυτά. Και τότε πρέπει επίσης να εξετάσετε την έννοια των επιχειρήσεων. Πώς θέλετε να επιχειρούν; Αποθηκεύετε τα όπλα σέ υποβρύχια ή τα φέρνετε σε λιμάνι και τα βάζετε σε κρίση; " δήλωσε ο αξιωματούχος.

Αν ο πυραύλος αναπτυχθεί και παραδοθεί, ο στόλος πυρηνικών όπλων του Πολεμικού Ναυτικού θα φτάσει από 12 σε 20 ή ακόμα και 30 σκάφη, επιφανειακά ή μη, τα οποία θα είναι "τεράστια συμβολή" στην αντιμετώπιση της Ρωσίας και της Κίνας.

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι το όπλο δεν χρειάζεται να είναι κάτι καινούργιο, λέγοντας: "Δεν είναι, δα, μεγάλη υπόθεση για σχεδιασμό και προμήθεια.

"Το SLCM [υποβρύχια εκτοξευόμενοςπύραυλος κρουζ] δεν χρειάζεται να είναι μεγάλο πρόβλημα. Θα μπορούσε να είναι μόνο η κεφαλή. Θα το εξετάσουμε αυτό », πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ένα συμβατικό όπλο τύπου Tomahawk έχει μια εμβέλεια 1.250-2.500 χιλιομέτρων και η εμβέλεια του νέου SLCM θα είναι πιθανότατα μεγαλύτερη, καθώς η πυρηνική κεφαλή ζυγίζει λιγότερο από ένα συμβατικό ωφέλιμο φορτίο.

Αυτός ο πυραύλος θα απαγορευόταν επίσης βάσει της συνθήκης INF, εάν αυτή δεν είχε καταλυθεί με πρωτοβουλία των ΗΠΑ.

Αλλά θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι ακριβό, και όχι αυτό που χρειάζεται, λένε κ΄ποιοι επικριτές.

"Ένα νέο SLCM θα ήταν ένα δαπανηρό αντιστάθμισμα σε ένα αντιστάθμισμα", δήλωσε ο Kingston Reif της Συνδέσμου Ελέγχου Όπλων. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν ήδη να επενδύσουν δισεκατομμύρια δολάρια σε B-21 [βομβαρδιστικά], LRSO και F-35A [μαχητικά αεροσκάφη] για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση [πρόσβαση περιοχής / άρνηση περιοχής]. Το Ναυτικό είναι απίθανο να είναι ευχαριστημένο από τα πρόσθετα επιχειρησιακά και οικονομικά βάρη που θα προκύψουν με την επαναπυρηνικοποίηση του επιφανειακού ή του υποβρυχίου στόλου».

Επιπλέον, «τα υποβρύχια επίθεσης με SLCMs θα μειώσουν επίσης τον αριθμό των συμβατικών SLCM Tomahawk που κάθε υποβρύχιο θα μπορούσε να μεταφέρει», δήλωσε ο Reif.

Το Κογκρέσο πρέπει να εγκρίνει το σχέδιο πριν ξεκινήσει οποιοδήποτε πρόγραμμα.

«Δεν ξέρω αν το Κογκρέσο θα κάνει πολλά πράγματα γι 'αυτό ή όχι επειδή δεν υπάρχουν  χρήματα» στο προϋπολογισμό  2021, ανέφερε ο ανώνυμος αξιωματούχος. "Αλλά είναι ένα νέο σύστημα όπλων και σε αντίθεση με το W76-2, όπου αντικαθιστά μια μεγάλη κεφαλή με μια μικρή κεφαλή, εδώ εισάγετε περισσότερες δυνατότητες. Αλλά και πάλι, είναι 7-10 χρόνια μακριά. "

Το SLCM θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό τσιπ στις διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο των όπλων με τη Ρωσία, δεδομένου ότι με το INF και το νέο START να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, οι συνθήκες ελέγχου των εξοπλισμών πρέπει να ολοκληρωθούν.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.