ΗΠΑ: Συνέλαβαν ως κατάσκοπο και τέταρτη Κινέζα ερευνήτρια

ΗΠΑ: Συνέλαβαν ως κατάσκοπο και τέταρτη Κινέζα ερευνήτρια

Μία Κινέζα ερευνήτρια που είχε καταφύγει στο προξενείο της Κίνας στο Σαν Φρανσίσκο παραδόθηκε τελικά στις αμερικανικές αρχές και πρόκειται να προσαχθεί στον εισαγγελέα, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, η 37χρονη Ζουάν Τανγκ, η οποία εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο Ντέιβις της Καλιφόρνια, στο τμήμα αντικαρκινικών ερευνών, όταν είχε ζητήσει βιζα για να εργασθεί εκεί, είχε δηλώσει ψευδώς ότι δεν ανήκε στο κομμουνιστικό κόμμα και ότι δεν είχε υπηρετήσει στον κινεζικό στρατό. Αν και η Κίνα σε περίπτωση που την είχε στρατολογήσει δεν θα άφηνε ίχνη εγγράφων που να την ενοχοποιούν (θα είχε “εξαφανίσει” τον στρατιωτικό της φάκελο) οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι τον βρήκαν. Της ασκήθηκε δίωξη και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 10 ετών.

Η Τανγκ συνελήφθη το βράδυ της Πέμπτης και δεν έχει διπλωματική ασυλία, ανέφερε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η γυναίκα αυτή είναι μέλος ενός δικτύου Κινέζων που έκρυψαν τους δεσμούς τους με τον κινεζικό στρατό όταν υπέβαλαν αίτηση για να τους χορηγηθεί βίζα. Επίσης υποστηρίζουν ότι η Τανγκ και άλλοι τρεις ουσιαστικά παρέδιδαν στην Κίνα στοιχεία για όλα τα ερευνητικά προγράμματα στα οποία συμμετείχαν στις ΗΠΑ.

Οι άλλοι τρεις

Ο ερευνητής Σιν Γουάνγκ είχε πάρει βίζα πέρσι δηλώνοντας ότι είχε υπηρετήσει ως επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο στρατό για 14 χρόνια αλλά οι Αμερικανοι υποστηρίζουν ότι “ομολόγησε” αργότερα πως εξακολουθούσε να υπηρετεί στο στρατό ως λοχαγός. Ομολόγησε επίσης ότι μοιράστηκε με τους Κινέζους συναδέλφους του σε ερευνητικό εργαστήριο κάποιες γνώσεις του από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, ενώ “οι αμερικανικές έρευνες χρηματοδοτήθηκαν από τον αμερικανικό λαό και του ανήκουν”. Ο Γουανγκ συνελήφθη πριν από ενάμισι μήνα.

Η νευρολόγος  Τσεν Σονγκ, 38 ετών, που συμμετείχε σε έρευνες για εγκεφαλικές παθήσεις στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ είχε δηλώσει ότι υπηρέτησε μόνον για λίγους μήνες στον κινεζικό στρατό και ότι εργαζόταν σε νοσοκομειο του Πεκίνου, ενώ οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι εξακολουθούσε να υπηρετεί στον κινεζικό στρατό. Το στηρίζουν στο ότι συνυπέγραψε ερευνητικές εργασίες με ιδρύματα που υπάγονται στον κινεζικό στρατό. Επισης στο γεγονός ότι βρήκαν παλαιότερες φωτογραφίες του με στολή.

Ο Καϊκάι Ζιάο ερευνητής στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα επισης είχε αποκρύψει όταν έπαιρνε βίζα, ότι ειχε υπηρετήσει στον κινεζικό στρατό. Οι Αμερικανοί του καταλογίζουν ότι εργάσθηκε για το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυντικής Τεχνολογίας, το οποίο είναι ερευνητικό ίδρυμα που υπάγεται στον κινεζικό στρατό. Του χρεώνουν επίσης ότι σπούδασε στην Σχολή Αεροπορίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι