Ισραήλ: 11 χρόνια σε πρώην υπουργό για κατασκοπεία υπέρ Ιράν

-

Πρώην υπουργός του Ισραήλ δηλώνει ένοχος για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν και αναμένεται να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 11 ετών άνευ αναστολής, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Βάσει συμφωνίας μεταξύ της υπεράσπισης και της εισαγγελίας, ο Γκόνεν Σεγκέβ, υπουργός Ενέργειας και Υποδομών μεταξύ του 1995 και του 1996, θα καταδικαστεί σε κάθειρξη 11 ετών για "κατασκοπεία" και "διαβίβαση πληροφοριών στον εχθρό". Η συμφωνία αυτή θα υποβληθεί για έγκριση σε δικαστήριο, το οποίο θα συνεδριάσει στις 11 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μέρος του οποίου δεν είχε καταχωρηθεί ως απόρρητο και δημοσιοποιήθηκε κατά την έναρξη της δίκης του Γκόνεν Σεγκέβ τον Ιούλιο, ο Ισραηλινός κατηγορείται ότι έδινε στο Ιράν από το 2012 που κατοικούσε στη Νιγηρία πληροφορίες για τις περιοχές στις οποίες βρίσκονται οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας, όπως και ονόματα υπευθύνων.

Ο Σεγκέβ συνελήφθη τον Μάιο στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν κοντά στο Τελ Αβίβ και κρατήθηκε μυστικά έως ότου η Σιν Μπετ, η ισραηλινή υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας, ανακοινώσει την κράτησή του στις 18 Ιουνίου. Κατηγορείται ότι συνάντησε τις ιρανικές επαφές του πολλές φορές σε διάφορες χώρες και διαβίβασε σε αυτές πληροφορίες για την ασφάλεια και τους ενεργειακούς πόρους του Ισραήλ, διευκρίνισε η Σιν Μπετ στην ανακοίνωση της σύλληψής του.

Ο εκλεγείς με ακροδεξιό κόμμα το 1992 Γκόνεν Σεγκέβ, γιατρός, είχε εγκαταλείψει το κόμμα του για να ψηφίσει υπέρ των συμφωνιών του Όσλο ΙΙ τον Οκτώβριο του 1995, επιτρέποντας στον τότε πρωθυπουργό Γιτζάκ Ράμπιν να περάσει στο κοινοβούλιο τη δεύτερη φάση της συμφωνίας αυτής, η οποία θα οδηγούσε στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Στη συνέχεια διορίστηκε υπουργός Ενέργειας και Υποδομών. Το 2003 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή για απόπειρα απάτης. Έναν χρόνο αργότερα, καταδικάστηκε σε κάθειρξη πέντε ετών άνευ αναστολής για λαθραία διακίνηση της ουσίας έκστασι.

Το Ιράν είναι το μαύρο πρόβατο για το Ισραήλ, το οποίο κρίνει ότι το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας συνιστά για το εβραϊκό κράτος πραγματική απειλή.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.