Ήθελαν Brexit, αλλά τους τρομάζουν οι συνέπειες

-

Με απογοήτευση και ανησυχία υποδέχτηκε ο κόσμος του εμπορίου και των μεταφορών στη Βρετανία την ανακοίνωση της κυβέρνησης για τους ελέγχους που θα ισχύσουν στα σύνορα για τα αγαθά που θα εισέρχονται από την ΕΕ μετά την 1η Ιανουαρίου του 2021. Μετά το τέλος δηλαδή της μεταβατικής περιόδου.

Ο υπεύθυνος για τις προετοιμασίες του Brexit υπουργός, Μάικλ Γκοβ,  επιβεβαίωσε ότι όλοι όσοι ασχολούνται με το εμπόριο ανάμεσα στην ΕΕ και τη Βρετανία θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν τελωνειακά έγγραφα και να υπόκεινται σε ελέγχους των εμπορευμάτων τους. Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν θα υπάρξουν νέες διευκολύνσεις, οι οποίες είχαν τεθεί σε ισχύ για το ενδεχόμενο μίας πιθανής αποχώρησης χωρίς συμφωνία, καθώς τώρα οι επιχειρήσεις έχουν το χρόνο να προετοιμαστούν για τις επερχόμενες αλλαγές.

Σε ομιλία του προς τους επιχειρηματίες, ο Γκόουβ είπε ότι πρόκειται για το αναπόφευκτο της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά διαβεβαίωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες, ώστε να μειωθούν κατά το δυνατόν περισσότερο οι εμπορικές τριβές.

Η Ένωση Μεταφορέων Εμπορευμάτων χαρακτήρισε απογοητευτικό το γεγονός ότι τελικά η υπόσχεση για εμπόριο χωρίς στρεβλώσεις αντικαθίσταται από την υπόσχεση για όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτες συναλλαγές, αλλά όχι νωρίτερα από το 2025, όταν αναμένεται να εγκατασταθεί νέα «έξυπνη» τεχνολογία στα σύνορα. Επισήμανε επίσης ότι οι έμποροι μέχρι τότε θα επιβαρύνονται με μεγαλύτερα κόστη. Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών προειδοποίησε για τα πιθανά προβλήματα ενόψει, όπως και για το κόστος που θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις του κλάδου, τους προμηθευτές και τους καταναλωτές.

Η Κοινοπραξία Λιανικού Εμπορίου προειδοποίησε τους καταναλωτές για αυξήσεις τιμών και ελλείψεις σε φρέσκα τρόφιμα μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου, ακόμη και στην περίπτωση που η κυβέρνηση καταλήξει σε μία εμπορική συμφωνία με την ΕΕ.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.