Κανόνες κυκλοφορίας και πρόστιμα για τα πατίνια

-

Εισάγονται κανόνες και πρόστιμα για τα οχήματα μικροκινητικότητας,όπως τα ηλεκτρικά πατίνια, τα τροχοπέδιλα (rollers),  οι τροχοσανίδες (skate boards) και τα αυτοεξισορροπούμενα οχήματα (σαν πατίνια με μεγάλες ρόδες, π.χ. τα segway). Στόχος είναι να προστατεύονται οι ίδιοι οι οδηγοί, αλλά και οι πεζοί.

Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών «Η Ελλάδα σε κίνηση: Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα- Μικροκινητικότητα- Ρυθμίσεις» τέθηκε χθες βράδυ, Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, σε δημόσια διαβούλευση. Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι τα οχήματα που αναπτύσσουν μικρή ταχύτητα (έως 6 χλμ./ώρα), παραπλήσια δηλαδή με την ταχύτητα του πεζού, θα κυκλοφορούν όπου και όπως κυκλοφορούν οι πεζοί. Αλλά τα οχήματα που αναπτύσσουν ταχύτητα έως 25 χλμ./ώρα, λογίζονται ως ποδήλατα και πρέπει να κυκλοφορούν εκεί όπου επιτρέπονται τα ποδήλατα.

Απαγορεύεται για λόγους οδικής ασφάλειας η κυκλοφορία αυτών των οχημάτων, σε οδούς όπου αναπτύσσονται ταχύτητες άνω των 50 χλμ./ώρα και ρυθμίζονται ζητήματα προδιαγραφών και ασφαλούς χρήσης.  Πρέπει να έχουν υποχρεωτικό εξοπλισμό κατ' αντιστοιχία με τα ποδήλατα (π.χ. φρένα, φώτα, ηχητική προειδοποίηση - κόρνα).

Κράνος, ανήλικοι, όριο ταχύτητας

Οι οδηγοί των ποδηλάτων και των πατινιών πρέπει υποχρεωτικά να φορούν εγκεκριμένου τύπου προστατευτικό κράνος, κανονικά δεμένο. Τη νύχτα πρέπει να φορούν ορατό αντανακλαστικό εξοπλισμό. Οι ανήλικοι κάτω των 12 ετών θα πρέπει να συνοδεύονται από άτομο άνω των 16 ετών όταν κινούνται σε οδικό δίκτυο που προορίζεται για την κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων.

Σε όσους οδηγούς πατινιών αναπτύσσουν μεγαλύτερη από 25 χλμ/ώρα επιβάλλεται πρόστιμα 40 ευρώ και στον κάτοχο (αν δεν είναι ο ίδιος ο οδηγός) πρόστιμο 100 ευρώ. Αν ο οδηγός υπερβεί τα 35 χλμ. την ώρα τα αντίστοιχα πρόστιμα ειναι 100 και 200 ευρώ. Αν κάποιος πάει με το πατίνι του σε δρόμο όπου αναπτύσσονται ταχύτητες άνω των 50χλμ/ώρα τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 80 ευρώ.

Για τους οδηγούς ηλεκτρικών πατινιών μεγάλης ισχύος που αναπτύσσουν ταχύτητα έως και 60 χλμ την ώρα, η αντιμετώπιση είναι σαν του μοτοποδηλάτου. Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την 4/12/2020 και ώρα 18.00.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.