Κλειστόν λόγω τείχους, ανέστειλε κρατικές λειτουργίες ο Τραμπ

-

Ξεκίνησε το πρωί η μερική αναστολή λειτουργίας αμερικανικών κυβερνητικών υπηρεσιών, το λεγόμενο shutdown, μετά την αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στο Κογκρέσο και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2019 και συνεπώς την χρηματοδότηση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι επικεφαλής του Κογκρέσου και ο Λευκός Οίκος δεσμεύτηκαν χθες να συνεχίσουν τις συνομιλίες το Σαββατοκύριακο.

Το αδιέξοδο προέκυψε όταν ο Τραμπ απέρριψε, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ένα νομοσχέδιο για την προσωρινή χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών έως τις 8 Φεβρουαρίου, επειδή αυτό δεν περιελάμβανε την χρηματοδότηση με 5 δισεκατομμύρια δολάρια της κατασκευής τείχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν ακόμη την πλειοψηφία, έως τις 3 Ιανουαρίου που αναλαμβάνουν οι Δημοκρατικοί, πέρασε στη συνέχεια νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνονταν τα 5 δισεκατομμύρια για την κατασκευή του τείχους. Το νομοσχέδιο αυτό όμως δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη υποστήριξη στη Γερουσία με αποτέλεσμα να αρχίσει σήμερα η αναστολή της λειτουργίας υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

"Θα έχουμε ένα shutdown. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορούμε να κάνουμε γι αυτό επειδή χρειαζόμαστε να δώσουν τις ψήφους τους οι Δημοκρατικοί", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν θα διαρκέσει πολύ.  Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους υπενθυμίζουν στον Τραμπ την δήλωση που έκανε την περασμένη εβδομάδα, ότι θα είναι "υπερήφανος" να "κλείσει" την κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση της κατασκευής του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.