Κοντά σε συμφωνία Λευκός Οίκος - Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό

-

Κοντά στην επίτευξη μιας διετούς συμφωνίας για τον προϋπολογισμό, στην οποία υπάρχει πρόβλεψη για την αύξηση της οροφής του δανεισμού, βρίσκονται οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και οι ηγέτες του Κογκρέσου.

Ωστόσο, οι δύο πλευρές δίνουν προσοχή σε μερικά σοβαρά προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν ώστε να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία, σχολιάζει το “Politico”.

Συγκεκριμένα, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι κι ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία, Τσακ Σούμερ βγήκαν αισιόδοξοι από μια 45λεπτη συνάντηση που είχαν χθες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι θέμα ημερών.

Η Πελόζι κι ο Σούμερ μίλησαν τηλεφωνικά με τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν στην διάρκεια της συνάντησης.

“Εάν πρόκειται να ενεργήσουμε μέχρι την επόμενη Πέμπτη, τηρώντας την κανονικότητα, θα πρέπει να έχουμε κάτι σύντομα, ώστε να μπορέσουμε να το δημοσιοποιήσουμε με άνεση,” είπε η Πελόζι στους δημοσιογράφους.

“Μιλήσαμε τηλεφωνικά με τον Μνούτσιν και κάνουμε πρόοδο. Είμαι πολύ αισιόδοξος, εντάξει; Αυτό είναι που μπορώ να πω,” δήλωσε ο Σούμερ.

O Μνούτσιν και η Πελόζι συζητούσαν καθημερινά την προηγούμενη εβδομάδα κι αναμένεται ότι θα έχουν μία συζήτηση και σήμερα.

Η Πελόζι δήλωσε αργότερα ότι επιθυμεί να περάσει μία συμφωνία μέχρι την επόμενη Πέμπτη, προκειμένου να έχει η Γερουσία κάποιο χρόνο στην διάθεσή της, για να επεξεργαστεί το νομοσχέδιο πριν από τις θερινές διακοπές.

Από την άλλη μεριά, ένα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης προειδοποίησε ότι οι αισιόδοξες ανακοινώσεις από την Πελόζι και το Καπιτώλιο δεν σημαίνουν ότι ο Λευκός Οίκος είναι έτοιμος να υπογράψει μία οποιαδήποτε πρόταση δαπανών. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο, αν δεν υπάρχουν κάποια αντισταθμιστικά μέτρα για αύξηση των δαπανών ή κάποιοι περιορισμοί για μελλοντικές χρηματοδοτήσεις.

Τόσο οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, όσο και οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων θέλουν να τεθούν περιορισμοί σε “δηλητηριώδεις” τροπολογίες των Δημοκρατικών στα επιμέρους νομοθετήματα για τις δαπάνες.

Η οποιαδήποτε συμφωνία θα αυξήσει επιλεκτικά τις οροφές των δαπανών για την επόμενη διετία, όπως επίσης και θα δρομολογήσει την αύξηση της οροφής του χρέους.

Ο Μνούτσιν από την πλευρά του, έχει προειδοποιήσει ότι το υπουργείο Οικονομικών θα έχει καλύψει το διαθέσιμο σήμερα περιθώριο δανεισμού στις αρχές Σεπτεμβρίου, υπογραμμίζοντας την ουσιαστική ανάγκη που υπάρχει για την επίτευξη μιας συμφωνίας, πριν τις θερινές διακοπές του Κογκρέσου.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί συναρτούν τις οποιασδήποτε αυξήσεις στον προϋπολογισμό του πενταγώνου, με αυξήσεις στο ίδιο επίπεδο για την υλοποίηση εσωτερικών προγραμμάτων κοινωνικού προσανατολισμού.

Η Πελόζι θέλει επίσης, ένα κονδύλι 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την χρηματοδότηση προγραμμάτων για τους βετεράνους, με το Κονγκρέσο εδώ και πολύ καιρό να αναζητεί τρόπο για την καταβολή του.

Από την μεριά τους, ο Λευκός Οίκος και η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων στο Καπιτώλιο ζητούν αντιστάθμιση των νέων δαπανών, προκαλώντας την δυσφορία των Δημοκρατικών.

Πρόσφατες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το έλλειμμα των ΗΠΑ για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα κινηθεί κοντά στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για το 2019.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.