Κοτζιάς: Να διαπραγματευτούμε θαλάσσια ζώνη από Έβρο ως Καστελόριζο

-
Άμεση λήψη μέτρων αποτροπής ζητάει ο Κοτζιάς, Κώστας Βενιζέλος

Για την ΑΟΖ, το Καστελόριζο, τη στάση του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης μίλησε ο Νίκος Κοτζιάς στο ΣΚΑΙ. Ερωτώμενος για το αν το Καστελόριζο έχει ΑΟΖ, ισχυρίστηκε ότι έχει και πώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις διαπραγματευόντουσαν το Αιγαίο χωρίς το Καστελόριζο, επιμένοντας ότι, σύμφωνα με τη γνώμη του αυτό πρέπει να γίνει συνολικά, λόγω της γεωγραφικής θέσης του.

«Η γνώμη μου είναι ότι πάει πακέτο η διαπραγμάτευση του Αιγαίου μαζί με το Καστερόλιζο. Οι προηγούμενοι υπουργοί το έκαναν χωριστά. Τη θαλάσσια ζώνη της η Ελλάδα πρέπει να τη διαπραγματευτεί από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο», σημείωσε. Σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης ανέφερε ότι αυτή δεν δέχεται ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ, «κάτι που δεν ευσταθεί», όπως ανέφερε και υποστήριξε ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το κενό στο διεθνές πεδίο.

Όσον αφορά παλαιότερες δηλώσεις, επεσήμανε ότι δεν πρότεινε συνδιαχείριση του Αιγαίου, αλλά για αντιμετώπιση της Ανατολικής Μεσογείου ως πεδίο ειρήνης και πρότεινε επιχειρηματική συμφωνία. Τέλος, άσκησε κριτική στους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας ότι μιλούν πολύ και υποστήριξε ότι ο κ. Δένδιας θα πρέπει να θυμάται το Διεθνές Δίκαιο.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.