Λίγο έλειψε να γίνει Μάτι η Μασσαλία - Απομάκρυναν κόσμο με βάρκες - Υπό έλεγχο η πυρκαγιά

-

Τουλάχιστον 2.700 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί ξένοι τουρίστες, απομακρύνθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας από τη μεσογειακή ακτή κοντά στη Μασσαλία (νοτιοανατολική Γαλλία), για να γλιτώσουν από μεγάλη πυρκαγιά που τέθηκε στο μεταξύ υπό έλεγχο αφού κατέστρεψε περισσότερα από 10.000 στρέμματα.

Η πυρκαγιά άφησε εικόνες καταστροφής στην περιοχή: απανθρακωμένα δέντρα, καμένες κατασκηνώσεις, σοκαρισμένους ανθρώπους που μπήκαν σε βάρκες για να γλιτώσουν.

«Η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο», δήλωσε το μεσημέρι ο επικεφαλής των πυροσβεστών, εξηγώντας ότι κατασβέστηκαν οι πιο σημαντικές εστίες.

Τουλάχιστον 2.700 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους Γάλλοι και ξένοι τουρίστες, χρειάστηκε να απομακρυνθούν από την περιοχή αυτή των ακτών της Μεσογείου που περιβάλλεται από πεύκα και δάση, δυτικά της Μασσαλίας.

«Μια μεγάλη ανακούφιση είναι ότι δεν υπάρχουν θύματα. Γιατί θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλά: δύο παραθεριστικά χωριά καταστράφηκαν και κατά μήκος της διαδρομής της πυρκαγιάς υπήρχαν σπίτια που υπέστησαν ζημιές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γκαμπί Μαρού, δήμαρχος της Μαρτίγκ, της κοινότητας που επλήγη περισσότερο από την πυρκαγιά.

Τρόμος στην παραλία

«Πανικοβληθήκαμε, έπρεπε να κατέβουμε στην παραλία και βλέπαμε τις φλόγες να πλησιάζουν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μαρίζ Εσκουντέρ, 83 ετών, που ήταν σε διακοπές μαζί με την οικογένεια και τα δισέγγονά της σε μια κατασκήνωση και βρέθηκε να περνάει τη νύχτα σε ένα γήπεδο της Μαρτίγκ.

«Πήρα τους ανθρώπους με το μικρή βάρκα μου για να τους μεταφέρω σε μεγαλύτερα σκάφη, βρισκόμαστε μέσα στον καπνό, στις φλόγες, οι άνθρωποι είχαν πανικοβληθεί», δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φιλίπ, ένας υπάλληλος σε διυλιστήριο που διέθεσε το σκάφος του και συνέβαλε στη διάσωση δεκάδων ανθρώπων με έναν αστυνομικό να βρίσκεται επίσης πάνω στο σκάφος.

«Άρχισα να μυρίζω τον καπνό και στη συνέχεια είδα τις φλόγες», λέει ο Μαρκ Λόρεντς, ένας Γερμανός που βρισκόταν εκεί σε διακοπές με τη σύζυγό του και τα τρία τους παιδιά. Κι εκείνοι μεταφέρθηκαν σε γήπεδο, όπως και άλλοι Γερμανοί και Ολλανδοί τουρίστες.

1.800 στρατιώτες βοήθησαν την Πυροσβεστική

Οι πυροσβέστες συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους επί του πεδίου ώστε να αποφευχθεί κάθε αναζωπύρωση και παραμένουν σε επιφυλακή καθώς αναμένονται νότιοι άνεμοι και αυξημένες θερμοκρασίες. Περίπου 1.800 στρατιώτες καθώς και πυροσβεστικά αεροσκάφη έδωσαν σκληρή μάχη κατά της πυρκαγιάς αυτής που είχε ξεσπάσει χθες γύρω στις 18:00 ώρα Ελλάδας. Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, η πυρκαγιά επεκτάθηκε γρήγορα -μέχρι οκτώ χιλιόμετρα μέσα σε δύο ώρες- και απείλησε αρκετές κοινότητες κατά μήκος της μεσογειακής ακτής, «με τις φλόγες να καταβροχθίζουν ημιαστικές περιοχές, περνώντας από σπίτια και  κάμπινγκ», σύμφωνα με τους πυροσβέστες.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.