Μεσανατολικό: Έρχεται η παρουσίαση του πολιτικού σκέλους του σχεδίου

Μεσανατολικό: Έρχεται η παρουσίαση του πολιτικού σκέλους του σχεδίου

Ο υψηλόβαθμος σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ μίλησε με θετικά λόγια, αλλά και με περιφρόνηση για τους Παλαιστίνιους χθες, καθώς προκλήθηκε να αποκαλύψει τα επόμενα βήματα του σχεδίου ειρήνευσης που προωθεί για το Παλαιστινιακό Πρόβλημα. Ο ίδιος είπε ότι “είναι πιθανό” τα βήματα που θα ακολουθήσουν να γίνουν γνωστά την “επόμενη εβδομάδα,” μεταδίδει το CNN.

Μιλώντας με τους δημοσιογράφους σε μία τηλεφωνική διάσκεψη κι αφού πέρασε μία εβδομάδα από την παρουσίαση του οικονομικού του σχεδίου στο Μπαχρέιν, με έμφαση στην εξεύρεση τρόπων για την ανάπτυξη της παλαιστινιακής οικονομίας, στον ορίζοντα της επίτευξης μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ. Ο ίδιος δήλωσε ότι η απόφαση της παλαιστινιακής ηγεσίας να μποϊκοτάρει την παρουσίαση του αναφερόμενου σχεδίου ήταν “υστερική κι απρόβλεπτη, αλλά και καθόλου εποικοδομητική.”

“Η παλαιστινιακή ηγεσία διέπραξε ένα στρατηγικό λάθος, μέσω της μη συμμετοχής της σε αυτό. Εμφανίστηκαν ως ανόητοι στην προσπάθειά τους να το πολεμήσουν αυτό,” είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Ωστόσο, σε ερώτηση σχετική με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς, ο Κούσνερ ήταν περισσότερο συγκαταβατικός. “Σέβομαι πολύ τον πρόεδρο Αμπάς. Ο ίδιος αφιέρωσε την ζωή του στην προσπάθεια να επιτύχει την ειρήνη.”

Όπως διαφάνηκε από τα λεγόμενα του Κούσνερ, τα ίδια αισθήματα έχει κι ο πεθερός του, πρόεδρος Τραμπ. “Ο πρόεδρος Τραμπ συμπαθεί τον πρόεδρο Αμπάς. Τον συμπαθεί σε προσωπικό επίπεδο. Η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή για την παλαιστινιακή ηγεσία,” πρόσθεσε ο ίδιος. Ο Αμπάς είχε συναντηθεί τέσσερις φορές με τον πρόεδρο Τραμπ, μέσα σε μία περίοδο έξι μηνών το 2017, πριν οι σχέσεις τους “παγώσουν,” μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από τις ΗΠΑ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, στα τέλη της ίδιας χρονιάς.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής δήλωσε σε μία συνάντηση της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Ραμάλα, πριν από την παρουσίαση του οικονομικού σχεδίου του Κούσνερ στο Μπαχρέιν, ότι θα επιστρέψει στον κύκλο επαφών του με τις ΗΠΑ, μόνο αν η Ουάσινγκτον ανακαλέσει την απόφασή της για την Ιερουσαλήμ και δεσμευτεί ξανά, ως προς την επίτευξη της λύσης δύο ξεχωριστών κρατών, αναφορικά με την επιδιωκόμενη λύση στο Παλαιστινιακό Πρόβλημα.

Η τηλεφωνική διάσκεψη με τους δημοσιογράφους, ήταν η τελευταία μιας σειράς συνεντεύξεων κι ενημερώσεων που η ομάδα του Λευκού Οίκου για την Μέση Ανατολή έδωσε τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς επιδιώκει να διατηρήσει μία θετική δυναμική γύρω από την πρωτοβουλία του Κούσνερ.

Όλες οι ερωτήσεις που δέχθηκε ο Κούσνερ στην διάρκεια της 30λεπτης τηλεφωνικής διάσκεψης, ήταν από δημοσιογράφους αραβικών ΜΜΕ, αναδεικνύοντας την προσπάθεια του Κούσνερ ως προς την καλλιέργεια ενός περιφερειακού ακροατηρίου στον Αραβικό Κόσμο.

Η ομάδα του Λευκού Οίκου για την Μέση Ανατολή έχει δηλώσει σε προηγούμενες περιπτώσεις ότι επιθυμεί να προσεγγίσει άμεσα τους Παλαιστίνιους κι όχι μόνο μέσω της ηγεσίας τους, αλλά άμεσα μέσω των δημοσιογράφων. Ο Κούσνερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα επόμενα βήματα στην διαδικασία είναι πιθανό να γίνουν γνωστά την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, δεν διαφάνηκε από τις τοποθετήσεις του Κούσνερ ότι θα δημοσιοποιηθεί και η πολιτική διάσταση της πρωτοβουλίας.

“Είναι πιθανό να ανακοινώσουμε τα επόμενα βήματα μας την επόμενη εβδομάδα, ενώ θα συνεχίσουμε να προωθούμε την πρωτοβουλία. Θέλουμε να δούμε πως γίνεται δεκτό το οικονομικό πλάνο, να ενσωματώσουμε τις θέσεις αυτές και να το ολοκληρώσουμε”. Το CNN έχει αναφέρει προηγούμενα ότι η ομάδα ειρήνευσης για την Μέση Ανατολή στον Λευκό Οίκο, προγραμματίζει την οργάνωση ομάδων εργασίας, ενώ οι συμμετέχοντες στις ομάδες αυτές, θα συναντηθούν στο πλαίσιο μιας οικονομικής διάσκεψης στο Μπαχρέιν τους επόμενους μήνες, για να συμφωνήσουν αναφορικά με το οικονομικό πλαίσιο της πρωτοβουλίας.

Η ομάδα ειρήνευσης για την Μέση Ανατολή ξεκαθάρισε ότι αναμένει τις απόψεις των πλευρών σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναζωογόνηση της παλαιστινιακής οικονομίας. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν δημοσιοποιηθεί λεπτομέρειες για την πολιτική διάσταση της πρωτοβουλίας, ο Κούσνερ απέφυγε να αναφερθεί ξεκάθαρα στην τύχη των Παλαιστίνιων προσφύγων, που διαχρονικά έχει εξελιχθεί στο πιο άκαμπτο ζήτημα της διαμάχης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Οι Παλαιστίνιοι αφήνουν να εννοηθεί ότι όσοι έφυγαν από τις εστίες τους στα εδάφη που ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ το 1948, θα πρέπει να έχουν δικαίωμα επιστροφής, οι ίδιοι ή οι απόγονοι τους. Την προοπτική αυτή απορρίπτει το Ισραήλ, υποστηρίζοντας την παραμονή των προσφύγων στις χώρες που ζουν. Σε ερώτηση ενός Λιβανέζου δημοσιογράφου για το πως θα διαχειριστεί ο Λευκός Οίκος το ζήτημα αυτό, ο Κούσνερ επέλεξε να μην απαντήσει ξεκάθαρα, διαχωρίζοντας τα όσα συνέβησαν στους Εβραίους πρόσφυγες, από τα όσα αντιμετώπισαν οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, στην ταραχώδη περίοδο της ίδρυσης του Ισραήλ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι