Μετά την Pfizer και τους Ρώσους, και η Moderna υποστηρίζει ότι το εμβόλιό της είναι 95% αποτελεσματικό

-

«Το εμβόλιό μας καλύπτει σχεδόν το 95% των εμβολιασθέντων», υποστηρίζει με ανακοίνωσή της η αμερικανική φαρμακευτική Moderna, που εξέδωσε προκαταρκτικά αποτελέσματα μια εβδομάδα μετά "το 90%" της Pfizer και πέντε μέρες μετά το "πάνω από 90%" των Ρώσων.

Όλα αυτά τα συμπεράσματα βγαίνουν από προκαταρκτικές αναλύσεις μικρού αριθμού δειγμάτων, αλλά αφου έγινε η αρχή με βάση μόλις 94 ασθενείς από την Pfizer, έκανε το ίδιο και η Moderna, υποστηρίζοντας κι αυτή ότι επί τη βάσει 95 δειγμάτων, το εμβόλιό της δείχνει αποτελεσματικότητα της τάξης του 94,5%. Τα συμπεράσματα αυτά βγαίνουν με βάση πόσοι από τους εμβολιασθέντες νόσησαν, αλλά έμμεσα. Συγκεκριμένα,  η Moderna έβγαλε το ποσοστό επιτυχίας 95% (όπως και η Pfizer εξάλλου) με δεδομένο ότι η μεγάλη πλειοψηφία όσων εθελοντών της ασθένησαν από τους 95, είχαν κάνει το εικονικό εμβόλιο. (Η Moderna έχει εμβολιάσει κατά δήλωσή της 30.000 άτομα, από τα οποία περίπου 15.000  εθελοντές πήραν εικονικό, αδρανές εμβόλιο ή placebo)

 

Σύμφωνα με το BBC και την Moderna παρουσιάστηκαν ένδεκα κρουσματα με βαριά ασθένεια, και κανένα από αυτά σε εμβολιασθέντα -οι άτυχοι εθελοντές είχαν πάρει το placebo. Σοβαρές παρενέργειες δεν αναφέρει ούτε η Moderna ούτε η Pfizer μέχρι στιγμής.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.