Quantcast
Μόλις 18.000 πρόσφυγες θα δεχθούν οι ΗΠΑ το επόμενο έτος - slpress.gr

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα μειώσει σχεδόν στο μισό τον αριθμό των προσφύγων που γίνονται δεκτοί στη χώρα, προκαλώντας αντιδράσεις από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Στη διάρκεια του οικονομικού έτους 2020, που ξεκινά την 1η Οκτωβρίου, το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων θα αφορά 18.000 ανθρώπους έναντι 30.000 το τρέχον οικονομικό έτος και σχεδόν 85.000 το 2006, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο αριθμός αυτός αποτελεί ιστορικό χαμηλό από το 1980 οπότε ξεκίνησε το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων. Το προηγούμενο χαμηλότερο ποσοστό υποδοχής προσφύγων στις ΗΠΑ είχε καταγραφεί το 2002, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, όταν είχαν γίνει δεκτοί περίπου 27.000 άνθρωποι. Η απόφαση αυτή τώρα πρέπει να συζητηθεί στο Κογκρέσο προτού λάβει την έγκριση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η μάχη του οποίου κατά της μετανάστευσης έχει αναχθεί σε βασικό ζήτημα της προεκλογικής του εκστρατείας.

«Ο πρόεδρος θα δίνει πάντα προτεραιότητα στην ευημερία των Αμερικανών πολιτών», υπογράμμισε ο Λευκός Οίκος. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «το βάρος το οποίο πέφτει τώρα στο αμερικανικό σύστημα μετανάστευσης πρέπει να μειωθεί προτού οι ΗΠΑ μπορέσουν να δεχθούν μεγάλο αριθμό προσφύγων».

«Μια πολύ θλιβερή ημέρα»

«Στο ποσοστό υποδοχής προσφύγων θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντά μας αναφορικά με την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική», πρόσθεσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Τα τελευταία χρόνια οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν συλλάβει ύποπτους για τρομοκρατική δράση που πέρασαν μέσω του προγράμματος μετεγκατάστασης», κατήγγειλε.

Μεταξύ των προσφύγων που θα γίνουν δεκτοί στις ΗΠΑ το 2020, εκτός από τους Ιρακινούς που συνεργάστηκαν με τον αμερικανικό στρατό, 5.000 θέσεις θα αφορούν μέλη διωκόμενων θρησκευτικών μειονοτήτων και 1.500 αιτούντες άσυλο από τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ.

«Είναι μια πολύ θλιβερή ημέρα για την Αμερική», αντέδρασε ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης International Rescue Committee. «Η απόφαση αυτή πλήττει περαιτέρω τον ηγετικό ρόλο της Αμερικής στην προστασία των πιο ευάλωτων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Δεν έχει λογική βάση ούτε υπάρχει αναγκαιότητα για αυτή, βλάπτει τα αμερικανικά συμφέρονται και αμαυρώνει τις αξίες» των ΗΠΑ, πρόσθεσε. Και η οργάνωση Refugees International κατήγγειλε την απόφαση των ΗΠΑ.

«Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στην Κολομβία όπου περίπου 5.000 Βενεζουελάνοι αναζητούν κάθε ημέρα καταφύγιο», δήλωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης αυτής Έρικ Σβαρτς. «Αυτό που ο πρόεδρος Τραμπ δηλώνει ότι είναι δύσκολο να κάνουν οι ΗΠΑ, δηλαδή να υποδέχονται 18.000 ανθρώπους τον χρόνο, η Κολομβία το κάνει κάθε τέσσερις ημέρες», πρόσθεσε.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.