Να προστατέψουν τις κάλπες ζητά από τους πολίτες η τουρκική αντιπολίτευση

-

Γενικευμένη αντίδραση για τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία εκδηλώνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των καλπών που έχουν ανοιχθεί και στον αριθμό των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί και μπήκαν στο ηλεκτρονικό σύστημα της Εκλογικής Επιτροπής.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και το ανεξάρτητο δίκτυο παρατηρητών Fair Elections δίνουν στον Ταγίπ Ερντογάν το προβάδισμα στην καταμέτρηση των ψήφων και με ποσοστά μεγαλύτερα του αναγκαίου 50% των ψήφων. Το Anadolu δίνει στον Ερντογάν 53,6% και το Fair Elections  52,84%, σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία του BBC.

Η εφημερίδα The Guardian ωστόσο, αναφέρει στο live blog της ότι το Anadolu αναφέρεται σε καταμέτρηση του 86,5% των ψήφων, ενώ η πλατφόρμα Free Elections στο 43,3% των καταμετρημένων ψήφων. Την ίδια ώρα, το τηλεοπτικό δίκτυο TRTWORLD ανακηρύσσει τον Ερντογάν νικητή, ενώ η Ανώτατη εκλογική επιτροπή δεν έχει κάνει καμία ανακοίνωση και η αντιπολίτευση επιμένει ότι έχει καταμετρηθεί λιγότερο από το 50% των ψήφων.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), αλλά και το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) υποστηρίζουν ότι το πρακτορείο Anadolu, το οποίο αποτελεί και την μοναδική επίσημη πηγή μετάδοσης των αποτελεσμάτων, παραποιεί τα στοιχεία. Μάλιστα ο  εκπρόσωπος του κόμματος, Μπουλέντ Τεζτσάν, σε συνέντευξη Τύπου  είπε, ότι το κόμμα καταμέτρησε 10.000 κάλπες που δείχνουν ότι ο Ερντογάν προηγείται με ποσοστό μόλις λίγο πάνω από το 46%. Την ίδια ώρα, ο υποψήφιος του CHP, Μουχαρέμ Ιντζέ, φέρεται να συγκεντρώνει ποσοστό 40%.

Ο ίδιος ο Ιντζέ με μήνυμα του στο twitter κατηγόρησε το Anadolu ότι «παραποιεί (τα αποτελέσματα)» και κάλεσε τους εκπροσώπους του κόμματος «στα εκλογικά τμήματα να μην εγκαταλείψουν, να μην αφήσουν ποτέ τις κάλπες».

Στο ίδιο πνεύμα ο εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος κάλεσε όλους τους πολίτες, στις 81 επαρχίες, να πάνε μπροστά από την έδρα των τοπικών εκλογικών επιτροπών. «Σταθείτε φρουροί στην Άγκυρα μέχρι νωρίς το πρωί», είπε.

Το HDP, το οποίο πέρασε το όριο του 10% για να μπει στην Βουλή, κάλεσε επίσης τους υποστηρικτές του να μην αφήσουν τις κάλπες και τα εκλογικά κέντρα. «Να προστατεύσουμε τις ψήφους μέχρι την τελευταία στιγμή» είναι το μήνυμα που απευθύνει.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.