Νίκος Αναστασιάδης: Μας θωρακίζει το διεθνές δίκαιο

Η πανδημία παράγει πολιτική ομοφωνία στην Κύπρο, Κώστας Βενιζέλος

«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, πριν από την έναρξη της τελετής αναγόρευσης του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Επεσήμανε πως «Η υπόθεση της Κύπρου είναι υπόθεση του Διεθνούς Δικαίου, είναι υπόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να καμφθούμε κάτω από οποιεσδήποτε απειλές». Σχολιάζοντας πώς αισθάνεται όταν ακούει τον Πρόεδρο της Τουρκίας να απειλεί ότι θα επαναλάβει τις ενέργειες της Τουρκίας του 1974, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε:

«Βρίσκεται μακράν της οποιασδήποτε ευρωπαϊκής αρχής, μια χώρα, η οποία είναι και υποψήφια προς ένταξη. Ακούσατε άλλη ευρωπαϊκή χώρα να απειλεί την οποιαδήποτε τρίτη χώρα; Ακούσατε την όποια άλλη προηγμένη χώρα να δημιουργεί ή να επαίρεται για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή τις στρατιωτικές ενέργειες, στις οποίες προβαίνει;».

Στις δηλώσεις του πριν από την έναρξη της τελετής, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε επίσης την αποφασιστικότητα και την πολιτική βούληση της Κυπριακής Δημοκρατίας «να συμμετάσχουμε στον όποιον διάλογο ο Γενικός Γραμματέας κρίνει αναγκαίο προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, έτσι ώστε να υπάρξει ένα γόνιμο έδαφος για δημιουργικό διάλογο, προκειμένου να εξευρεθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού προβλήματος».

Η αλληλεγγύη της ΕΕ

Ερωτηθείς εάν υπάρχει αλληλεγγύη από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτές τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: «Απ’ ό,τι ήδη καταγράφεται, για πρώτη φορά η ΕΕ έχει αποφασίσει στοχευμένα μέτρα εναντίον της Τουρκίας για τις έκνομες ενέργειες στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποστερούσα ή προσπαθώντας να αποστερήσει την ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

«Αυτό που μας θωρακίζει», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, «είναι το διεθνές δίκαιο. Όλη η πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνάψει ή να ενισχύσει και να έχει άριστες σχέσεις με τις γείτονες χώρες, ο καθορισμός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον Λίβανο, με βάση τη διεθνή συνθήκη του Δικαίου της Θαλάσσης του 1972, οχυρώνουν και κατοχυρώνουν τα κεκτημένα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου οι όποιες έκνομες ενέργειες δεν δημιουργούν, κατά την άποψή μου, το οποιοδήποτε έννομο αποτέλεσμα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι