Οι Τούρκοι εμβολιάζονται με το κινεζικό - Το σκέφτονται για το ρωσικό

-

Η Τουρκία δέχτηκε να εμβολιασθούν πολίτες της μετέχοντας στις κλινικές δοκιμές της Φάσης III ενός κινεζικού εμβολίου κατά του κορονοϊού αλλά και του εμβολίου της Pfizer, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

Το εμβόλιο θα χορηγηθεί σε 1.200 έως 1.300 μέλη του υγειονομικού προσωπικού τις προσεχείς 10 ημέρες και μία δεύτερη δόση θα χορηγηθεί 14 ημέρες μετά την πρώτη, μετέδωσαν τα δίκτυα CNN Turk και Haberturk.

Τα αποτελέσματα θα γνωστοποιηθούν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στόχος είναι σε αυτή τη φάση να χορηγηθεί σε 13.000 άτομα. Το πειραματικό εμβόλιο θα χορηγηθεί αργότερα και σε εθελοντές με χρόνιες παθήσεις.

Το τουρκικό υπουργείο Υγείας δεν σχολίασε τις πληροφορίες αυτές, αλλά αναμένεται συνέντευξη τύπου του υπουργού Υγείας Φαρετίν Κοτσά.

Πηγές του υπουργείου πάντως υποστηρίζουν ότι Τουρκοι εθελοντές θα συμμετάσχουν σε πειραματικά εμβόλια που πέρασαν στην Κλινικη Φάση ΙΙΙ -της Κίνας και της Pfizer- και ότι «μελετάται και αίτημα της Ρωσίας για την διεξαγωγή κλινικών δοκιμών της Φάσης III για το δικό της πειραματικό εμβόλιο». Πάντως για το ρωσικό εμβόλιο έχει γίνει δημοσίευση στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση Lancet (για τις δοκιμές του), ενώ οι Κινέζοι δεν έχουν δημοσιεύσει τίποτα στη Δύση -πιθανόν τίποτα και στην Κίνα.

Η Κίνα χορηγεί δόσεις πειραματικών εμβολίων κατά του κορονοϊού σε δεκάδες χιλιάδες των πολιτών της από την άνοιξη, όμως δεν έχει κάνει καμία δημοσίευση με νεότερα για κανένα από τα δύο εμβόλιά της που έχουν πάρει έγκριση για περιορισμένη χρήση. Εν τω μεταξύ δοκιμάζει άλλα δύο. Σύμφωνα με το Haberturk, το πειραματικό εμβόλιο που δοκιμάζεται στην Τουρκία έχει παρασκευασθεί από την Sinovac.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.