Πολεμικά πλοία στον Ατλαντικό θα βγάλει το Ιράν

-

Δύο πολεμικά  πλοία για μία πεντάμηνη αποστολή πρόκειται να αναπτύξει το Ιράν στον Ατλαντικό Ωκεανό, όπως μετέδωσε σήμερα το ιρανικό πρακτορείο Fars.

«Εδώ και χρόνια,  το πολεμικό ναυτικό σχεδιάζει να αναπτύξει μία μοίρα του στόλου του στον Ατλαντικό Ωκεανό και σήμερα φαίνεται εφικτό να ξεκινήσει αυτή η αποστολή», μεταδίδει το πρακτορείο.

Η αποστολή αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου ανέφερε ο ναύαρχος Τουράζ Χασανί-Μογαντάμ και θα είναι πεντάμηνης διάρκειας, αλλά και η πιο μακρινή που έχει πραγματοποιήσει το ιρανικό πολεμικό ναυτικό κατά την τελευταία δεκαετία.

Ο στόλος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το βυτιοφόρο σκάφος «Χαργκ», όπως και το καταδρομικό «Σαχάντ» που διαθέτει τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους. Στη διάρκεια της αποστολής τους, τα σκάφη θα ελλιμενιστούν σε μία φίλη χώρα της Λατινικής Αμερικής, τονίζει το πρακτορείο, εννοώντας τη Βενεζουέλα.

Τα δύο αυτά σκάφη, που θεωρούνται από τα σημαντικότερα του ιρανικού πολεμικού στόλου, είναι ικανά να μεταφέρουν ελικόπτερα.

Το 33.000 κόρων «Χαργκ» έχει ανακατασκευαστεί και τον περασμένο Ιούνιο είχε αναπτυχθεί στον Κόλπο του Άντεν στο πλαίσιο της επιχείρησης κατά των Σομαλών πειρατών.

Το «Σαχάντ», βελτιωμένη κλάση του προκατόχου του καταδρομικού «Τζαμαράν», καθελκύστηκε τον Δεκέμβριο του 2018. Οι Ιρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι το εν λόγω πλοίο είναι «αόρατο» στα εχθρικά ραντάρ, κάτι το οποίο ωστόσο αμφισβητούν αμυντικοί αναλυτές, καθώς ούτε η διαμόρφωση του πλοίου - ειδικά η σχεδόν κάθετη υπερκατασκευή- αλλά ούτε και η τεχνογνωσία του Ιράν στα ηλεκτρονικά αντίμετρα, καθιστούν πιθανό τον ιρανικό ισχυρισμό.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.