Πούτιν: Σε διαθεσιμότητα αστυνομικοί λόγω σύλληψης Γκολουνόφ

-

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με διατάγματα που υπέγραψε σήμερα έθεσε σε διαθεσιμότητα δυο υψηλόβαθμα στελέχη της αστυνομικής διεύθυνσης της Μόσχας, τα οποία φέρουν την ευθύνη για τη σύλληψη του Ρώσου δημοσιογράφου- ερευνητή Ιβάν Γκολουνόφ, με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών, η οποία κατέρρευσε όταν αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία ως προς την ενοχή του.

Πρόκειται για τον επικεφαλής της Διεύθυνσης δίωξης ναρκωτικών Γιούρι Ντεβιάτκιν και τον επικεφαλής της αρμόδιας Διεύθυνσης για τη δυτική περιφέρεια της Μόσχας Αντρέι Πάβλοβιτς. Και οι δύο φέρουν τον βαθμό του υποστρατήγου της αστυνομίας.

Η σύλληψη του δημοσιογράφου Ιβάν Γκολουνόφ είχε προκαλέσει κύμα διαμαρτυριών στην Ρωσία, αλλά και διεθνείς αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ποινική δίωξη του και να αφεθεί ελεύθερος στις 11 Ιουνίου. Ο ρώσος υπουργός Εσωτερικών Βλαντίμιρ Καλοκόλτσεφ ζήτησε από τον πρόεδρο Πούτιν να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αστυνομικής διεύθυνσης της Μόσχας, ενώ ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάσθηκε στην Ανακριτική Επιτροπή της Μόσχας για να διερευνηθεί η νομιμότητα των ενεργειών των αστυνομικών οι οποίοι συμμετείχαν στην σύλληψη του Γκολουνόφ.

Χθες η ρωσική αστυνομία προέβη σε μαζικές συλλήψεις κατά την διάρκεια διαδήλωσης υπέρ του δημοσιογράφου Ιβάν Γκολουνόφ, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 1.000 άτομα, επικαλούμενη ως επιχείρημα ότι η διαδήλωση δεν είχε την έγκριση των αρχών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας συνελήφθησαν περισσότερα από 200 άτομα, ενώ σύμφωνα με τον οργανισμό OVD-Info οι συλλήψεις ξεπέρασαν τα 400 άτομα.

Ο Ιβάν Γκολουνόφ, ένας 36χρονος δημοσιογράφος που έγινε γνωστός επειδή με τα ρεπορτάζ του κατήγγελλε τη διαφθορά των δημοτικών αρχών της Μόσχας, τέθηκε υπό κράτηση από την αστυνομία την περασμένη Πέμπτη και κατηγορήθηκε για εμπόριο ναρκωτικών, μια κατηγορία την οποία αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.