Quantcast
Ρώσοι στρατιωτικοί στη Βενεζουέλα – Ένταση με την Κολομβία στον ΟΗΕ - slpress.gr

Δύο αεροσκάφη με Ρώσους συμβούλους για την παροχή στρατιωτικής τεχνικής βοήθειας στην Βενεζουέλα, έφτασαν σήμερα στην χώρα, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Ο Μαδούρο επισκέφτηκε πρόσφατα την Μόσχα, όπου και είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Επρόκειτο για τον πρώτο κύκλο συνομιλιών μεταξύ των δύο προέδρων, κατά τους τελευταίους μήνες, στην οποία επιβεβαιώθηκε η πρόθεση στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Ένταση και στον ΟΗΕ 

Εντωμεταξύ, η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροδρίγκες κατήγγειλε την Παρασκευή από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι η Κολομβία υποστηρίζει «μισθοφόρους» και «τρομοκράτες» που έχουν σκοπό να επιτεθούν στη χώρα της, την ημέρα που το Καράκας υπέστη μια βαριά διπλωματική ήττα.

Η Κολομβία «εκπαιδεύει μισθοφόρους για να επιτεθούν στη Βενεζουέλα», διαβεβαίωσε η Ροδρίγκες, επιμένοντας ότι υπάρχουν στρατόπεδα στην Κολομβία όπου εκπαιδεύονται «τρομοκράτες» για να εξαπολύσουν εφόδους στη χώρα της. Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε υποστήριξε ότι το Καράκας ενισχύει παράνομες ένοπλες οργανώσεις και διακινητές ναρκωτικών στη χώρα του. Ωστόσο, στον φάκελο που παρουσίασε στον ΟΗΕ υπήρχαν και φωτογραφίες που ήταν πλαστές καθώς αναφέρονταν σε άλλα γεγονότα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας επέσεισε φωτογραφίες και έγγραφα προς επίρρωση των καταγγελιών της, ειδικά για τη σύμπραξη μεταξύ του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό και κολομβιάνικων συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά.

Νωρίτερα, την Παρασκευή στη Γενεύη, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ομάδας ειδικών που εντέλλεται να διενεργήσει έρευνα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα από το 2014, πρωτοβουλία την οποία το Καράκας εξέλαβε ως «εχθρική» κίνηση.

Η κρίση στη Βενεζουέλα κλιμακώθηκε φέτος, με τη σύγκρουση ανάμεσα στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος και έχει αναγνωριστεί ως ο νόμιμος ηγέτης της χώρας από περίπου πενήντα κυβερνήσεις, με πρώτη αυτή των ΗΠΑ.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής συνεχίζει να βιώνει βαθιά οικονομική κρίση, που επιδεινώνεται από το εμπάργκο στο πετρέλαιο και τις οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλει η Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αναγκάσει τον σοσιαλιστή πρόεδρο Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.