Σαουδική Αραβία: Οκτώ "τρομοκράτες" νεκροί σε έφοδο της αστυνομίας

-

Οκτώ άνθρωποι που φέρονται κατά τις αρχές να ανήκαν σε «τρομοκρατικό» πυρήνα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια εφόδου της αστυνομίας της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή Κατίφ (ανατολικά), όπου οι κάτοικοι ανήκουν κατά πλειονότητα στη σιιτική μειονότητα.

Ο πυρήνας, ο οποίος σχηματίστηκε πρόσφατα, προετοίμαζε «τρομοκρατικές» ενέργειες εναντίον της ασφάλειας της Σαουδικής Αραβίας, ανέφερε εκπρόσωπος των αρχώΝ. Οι οκτώ άνδρες οι οποίοι σκοτώθηκαν άνοιξαν πυρ εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης κατά τη διάρκεια πολιορκίας σε περιοχή του χωριού Σανάμπις, στο νησί Ταρούτ, κατά την ίδια πηγή.

Οι αστυνομικοί «τους κάλεσαν να παραδοθούν, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν και άνοιξαν πυρ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας (...), γεγονός που οδήγησε στον θάνατό τους», είπε ο εκπρόσωπος. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί μεταξύ των αμάχων ή ανδρών των σωμάτων ασφαλείας, συμπλήρωσε.

Στις αρχές Απριλίου, δύο άνδρες εφοδιασμένοι με εκρηκτικά σκοτώθηκαν και άλλοι δύο συνελήφθησαν αφού διέπραξαν επίθεση εναντίον σημείου ελέγχου της αστυνομίας στην περιοχή της Κατίφ.

Ο πληθυσμός στη Σαουδική Αραβία είναι κατά τη συντριπτική του πλειοψηφία σουνιτικός, αλλά σε αυτή την πλούσια σε πετρέλαιο ανατολική επαρχία ζει μεγάλο μέρος των σιιτών του βασιλείου, που καταγγέλλουν ότι υφίστανται διωγμό και περιθωριοποίηση. Το Ριάντ απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές.

Η Κατίφ έχει μετατραπεί σε θέατρο επαναλαμβανόμενων ταραχών από το 2011, όταν είχε ξεσπάσει κύμα διαδηλώσεων, εν μέσω της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης.

Ο σιίτης ιερωμένος Νιμρ Αλ Νιμρ, που καταγόταν από την επαρχία, σφοδρός επικριτής του σαουδαραβικού καθεστώτος και πρωταγωνιστής στο κίνημα αμφισβήτησης του 2011, εκτελέστηκε τον Ιανουάριο του 2016 μετά την καταδίκη του για «τρομοκρατία». Η κίνηση πυροδότησε σοβαρή κρίση ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και τον μεγάλο της αντίπαλο στην περιοχή, την κατά πλειονότητα σιιτική Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

Κατά εκτιμήσεις, η σιιτική μειονότητα αντιπροσωπεύει από το 1ο ως το 15% των 32 εκατομμυρίων Σαουδαράβων, αλλά η κυβέρνηση της χώρας, όπου βασιλεύει σουνιτική δυναστεία, δεν δημοσιεύει επίσημες στατιστικές γι' αυτή.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.