Σαρώνει η ακροδεξιά στις ευρωεκλογές, διπλασιάζει τις έδρες της στο ευρωκοινοβούλιο

-
618

Τα ακροδεξιά κόμματα αναμένεται να διπλασιάσουν τις έδρες τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις ευρωεκλογές του Μαΐου, ενώ συντηρητικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα καταγράφουν μεγάλες απώλειες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η Bild.

Οι απώλειες των παραδοσιακών κομμάτων σημαίνει ότι δεν θα κατορθώσουν να σχηματίσουν «μεγάλο συνασπισμό» στο Κοινοβούλιο, κατέδειξε η δημοσκόπηση που έγινε σε έξι χώρες με δείγμα περισσότερους από 9.500 ανθρώπους από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τις αρχές Μαρτίου.

Σύμφωνα με την σφυγμομέτρηση, η πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF), στην οποία μετέχουν το αυστριακό ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ), και το ακροδεξιό (FN) της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, προβλέπεται ότι θα εξασφαλίσουν 67 έδρες από 37 που κατέχουν σήμερα. Παραλλήλως,  ακροδεξιά κόμματα προπορεύονται σε τρεις από τις έξι χώρες, όπου διεξήχθη η δημοσκόπηση. Αυτές είναι η Γαλλία, η Ιταλία και η Πολωνία, όπως αναφέρει η Bild.

Η σφυγμομέτρηση επιβεβαιώνει τον βαθύ σκεπτικισμό για τα καθιερωμένα παραδοσιακά κόμματα και δείχνει ότι η μετατόπιση προς τα δεξιά, που καταγράφεται στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, αναμένεται να συνεχιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η πρόβλεψη για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), μέρος του οποίου είναι οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, είναι ότι θα χάσει 43 έδρες, υποχωρώντας στις 174, ενώ το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) υποχωρεί στις 141 έδρες, χάνοντας 45.

Η Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ΣΦΔ) κερδίζει 33 έδρες, φτάνοντας τις 101, ενώ οι Ευρωπαίοι Πράσινοι χάνουν 8 έδρες, υποχωρώντας στις 44, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας. Η δημοσκόπηση διεξήχθη στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία και τη Γαλλία.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.