SIPRI: Η Γερμανία αυξάνει σημαντικά τις στρατιωτικές δαπάνες

SIPRI: Η Γερμανία αυξάνει σημαντικά τις στρατιωτικές δαπάνες

Η Γερμανία, αύξησε τις αμυντικές δαπάνες κατά 10% στα 49,3 δισεκατομμύρια δολάρια – τη μεγαλύτερη αύξηση αμυντικού προϋπολογισμού μεταξύ των 15 κορυφαίων κρατών όσον αφορά στρατιωτικές δαπάνες.

“Υπήρξε πίεση στη Γερμανία να αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες ακόμη και πριν από την κυβέρνηση Τραμπ”, δήλωσε ο Μαξ Μούτσλερ (Max Mutschler) από το Διεθνές Κέντρο Μετατροπής της Βόννης (BICC), ένα ερευνητικό ίδρυμα για την ειρήνη και τις συγκρούσεις. “Ο αντίκτυπος αυτής της πίεσης γίνεται πλέον σαφής. Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι οι δαπάνες είναι ακόμη πολύ κάτω από το όριο του 2%.”

Σε μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία το 2014, τα μέλη συμφώνησαν να επιτύχουν έναν στόχο να δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα εντός της επόμενης δεκαετίας. Πέρυσι, οι στρατιωτικές δαπάνες της Γερμανίας ανήλθαν στο 1,38% του ΑΕΠ της.

Η Ρωσία θεωρείται ως αυξανόμενη απειλή

Εκτός από τις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ, ο ερευνητής του SIPRI Ντιέγκο Λόπεζ νατ Σίλβα (Diego Lopes da Silva) απέδωσε επίσης την αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού της Γερμανίας στη γεωπολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και στο γεγονός ότι, “η Ρωσία θεωρείται για άλλη μια φορά απειλή.” Το 2019, σχεδόν το 4% του ΑΕΠ της Ρωσίας διατέθηκε για στρατιωτικές δαπάνες, ύψους 65,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Ντα Σίλβα επεσήμανε ότι η Γερμανία δεν είναι μόνη και ότι πολλά άλλα κράτη του ΝΑΤΟ παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Ρωσία με προσοχή.

Από τις 15 χώρες του κόσμου με τους υψηλότερους αμυντικούς προϋπολογισμούς, έξι είναι μέλη του ΝΑΤΟ: Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες. Οι συνδυασμένες στρατιωτικές δαπάνες τους αντιστοιχούν σχεδόν στο ήμισυ του συνολικού αριθμού του κόσμου. Το 2019, οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες των 29 κρατών μελών του ΝΑΤΟ ήταν περίπου 1,04 τρισεκατομμύρια δολάρια, αριθμός που δεν εξέπληξε τον Mutschler.

“Οι στρατιωτικές δαπάνες βασίζονται σε χειρότερα δυνατά σενάρια”, είπε στο DW, εξηγώντας ότι ενώ το κοινό συχνά αντιλαμβάνεται ότι η οικονομική σύγκρουση μεταξύ κρατών βρίσκεται στο προσκήνιο, η απειλή στρατιωτικής σύγκρουσης παραμένει πολύ παρούσα στο παρασκήνιο.

“Όσον αφορά την ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, δεν γνωρίζουμε εάν θα υπάρξει ένοπλη σύγκρουση ή όχι. Έτσι, οι στρατιωτικοί και στις δύο χώρες ετοιμάζονται για αυτό το ενδεχόμενο και είναι πολύ καλοί όταν πρόκειται να ασκήσουν πιέσεις για περισσότερα κεφάλαια », είπε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι