Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης έταξε την θέση ΠτΔ σε στέλεχος του ΚΙΝΑΛ

-
Οι εκλογές, ο Μωϋσής και η νυχτερινή εφίδρωση του Τσίπρα, Βαγγέλης Σαρακινός

Για κινήσεις πολιτικής σκοπιμότητας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ο πρωθυπουργός είπε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ παίζει «αποκρουστικά πολιτικά παιχνίδια» με την εκλογή ΠτΔ. Υποστήριξε μάλιστα ότι ο Μητσοτάκης «έχει τάξει» την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε στέλεχος του ΚΙΝΑΛ.

Παραλλήλως, υπενθύμισε ότι πριν λίγες ημέρες δήλωσε ευθαρσώς πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σχολίασε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ αποφεύγει επιμελώς να τοποθετηθεί σε αυτό το ζήτημα.

«Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να ανανεώσει τη θητεία του ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ίσως γιατί δεν θεωρεί ότι είναι καλός Πρόεδρος είτε γιατί έχει τάξει κάπου αλλού τη στήριξή του», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για να προσθέσει:

«Και τι κάνει για αυτό; Επιχειρεί να μετατρέψει τη διαδικασία της Συνταγματικής αναθεώρησης σε παρωδία. Μαζεύει Συνταγματολόγους να του ενισχύσουν την άποψη ότι δεν παίζει ρόλο τι ακριβώς ψηφίζει στην πρώτη Βουλή. Ψηφίζει μόνο αυτό το άρθρο, ενώ λέει ρητά ότι διαφωνεί στη κατεύθυνση και στο περιεχόμενο. Ώστε να έχει το άρθρο 180. Ευελπιστώντας ότι στην επόμενη Βουλή θα έχει μαζί με το ΚΙΝΑΛ 151 βουλευτές και θα το αλλάξει, για να καταφέρει να εκλέξει ΠτΔ, όχι τον Προκόπη Παυλόπουλο που εμείς προτείνουμε αλλά κάποιον άλλον, ενδεχομένως κάποιο στέλεχος νυν ή σε αποστρατεία του ΚΙΝΑΛ. Αυτή είναι όλη η σκοπιμότητα και όλο το παιχνίδι που παίζετε».

Τα σενάρια "δεξιάς παρένθεσης"

Ο κ. Τσίπρας απάντησε και στα σενάρια περί δεξιάς παρένθεσης, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να παίξει τέτοια παιχνίδια και αφήνοντας αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά για τα σενάρια αριστερής παρένθεσης που, όπως είπε, εκείνος απεργαζόταν.

«Παιχνίδια υπονόμευσης και παρενθέσεων δεν παίζουμε. Όσα σχέδια και αν απεργάζεστε σήμερα όσα και αν έχετε συμφωνήσει μεταξύ σας, όσες θέσεις και αν έχετε μοιράσει μεταξύ σας ακόμα και αυτή του πρόεδρου της Δημοκρατίας, κρατήστε τις ορέξεις σας. Δεν  χρειάζεται να αγχώνεστε. Με 90 βουλευτές που θα έχετε στην επόμενη Βουλή πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να βγάλετε».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε στην συνέχεια την ΝΔ ότι «μετατρέπει την αναθεώρηση σε παρτίδα πόκερ», τονίζοντας ότι η αντιπολίτευση «επέλεξε να μην σεβαστεί καν την συνταγματική επιταγή που επιβάλλει την επιδίωξη ευρέων συναινέσεων για την συνταγματική αναθεώρηση και έπαιξε με απειλές και εκβιασμούς».

Κατηγόρησε μάλιστα την ΝΔ ότι πίσω από τις απειλές της για αποχώρηση, αν η κυβέρνηση δεν δεχτεί το σύνολο των προτάσεων της, έκρυβε την πρόθεσή της να μην αλλάξει το ντροπιαστικό άρθρο 86 και ότι τελικά υποχώρησε μετά την κατακραυγή.

"Τρομάρα του"

«Είχα πει τότε ότι η τοποθέτηση του μου θυμίζει ένα συμπαθή ποδοσφαιρικό παράγοντα. Μια έλεγε ότι συμφωνεί. Μετά ότι διαφωνούσε. Μετά άλλαζε γνώμη και συμφωνούσε λίγο και μετά διαφωνούσε πολύ. Και όταν τον ρώτησα τελικά ποια είναι η πρόταση του απάντησε ότι θα το σκεφτεί», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε, αναφερόμενος πάντα σον Κυριάκο Μητσοτάκη:

«Και σήμερα συνεχίζει τα παιχνίδια. Λέει λοιπόν ότι θα ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία διαφωνεί. Και μετά η πρόταση αυτή δεν θα τον δεσμεύει. Και άμα γίνει -τρομάρα του- Πρωθυπουργός, θα κάνει ότι θέλει ο ίδιος, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια συναινέσεις, συνταγματικά έθιμα, αποφάσεις δικαστηρίων. Λέτε εμάς ότι είμαστε «κυβέρνηση κουρελού», αλλά εσείς είστε μια αντιπολίτευση που δεν έχει έργο».

«Αν είναι τόσο σίγουρος ότι θα κερδίσει τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης γιατί δεν ψηφίζει όλα τα άρθρα για να έχει λυμένα τα χέρια του;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας. «Αν η θεσμική του προσέγγιση και όχι κάποια άλλη σκοπιμότητα είναι που τον καθοδηγεί στην άποψη και θέση ότι η πρώτη αναθεωρητική Βουλή δεν δεσμεύει τίποτα και η δεύτερη τα καθορίζει όλα, και αν ταυτόχρονα έχει την απόλυτη σιγουριά της εκλογής του, γιατί αποφασίζει να ψηφίσει μόνο ένα άρθρο εις το οποίο διαφωνεί ως προς τη κατεύθυνση και δεν τα ψηφίζει όλα, ώστε αφού είναι σίγουρος ότι θα εκλεγεί, να τα αλλάξει όλα όπως επιθυμεί;», πρόσθεσε.

Δεν είναι η σιγουριά που οδηγεί τον κ. Μητσοτάκη σε αυτή τη συμπεριφορά στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά η πολιτική σκοπιμότητα ανέφερε ο πρωθυπουργός κι πρόσθεσε: «Από την στιγμή που εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θέλουμε και εμείς είμαστε αυτοί που φέρνουμε στη Βουλή τη πρόταση για την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τη διάλυση της βουλής, τι ακριβώς τάχα τον απασχολεί; Γιατί επιμένει να λέει ότι θα ψηφίσει τη πρότασή μας που έχει ένα συγκεκριμένο σκεπτικό, με 7 συνεχείς ψηφοφορίες που απαιτούν τους 180 και μετά την άμεση εκλογή από το λαό, ενώ διαφωνεί με αυτή τη θέση και επιθυμεί την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή με 151 ψήφους;».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.