Βολές Παναγιωτόπουλου κατά ελληνικών ΜΜΕ - Tι μέλλει γενέσθαι με Mirage 2000 και F-16

Καπούτσης Χρήστος
Βολές Παναγιωτόπουλου κατά ελληνικών ΜΜΕ που μιλάνε για στρατιωτική υπεροχή της Τουρκίας, Χρήστος Καπούτσης

Το τελευταίο διάστημα που η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική μεσόγειο είναι έντονη, πολλοί δημοσιολογούντες και αρκετά ΜΜΕ, δημιουργούν ένα κλίμα στρατιωτικής υπεροχής της Τουρκίας, εξυπηρετώντας έτσι τους σκοπούς της προπαγανδιστικής πολιτικής της Άγκυρας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιωτόπουλος, στην αρχή της ομιλία του στην διαρκή επιτροπή εθνικός άμυνας και εξωτερικών αποθέσεων της βουλής, είπε:

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι ισχυρές, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό και παραμένουν εξοπλισμένες με πολύ καλά και προηγμένα οπλικά συστήματα σε όλους τους Κλάδους. Να μην υποκύπτουμε και ως κοινωνία, αλλά και ως σύστημα Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας σε αυτή την προπαγάνδα, ότι είμαστε πάντα μειονεκτικοί. Είναι μεγάλο λάθος αυτό κι είναι κάτι το οποίο ασφαλώς και δεν συμβαίνει από πλευράς των γειτόνων μας. Υπάρχει προπαγάνδα για τη δημιουργία κλίματος υπεροχής, όχι μία προπαγάνδα για την καλλιέργεια κλίματος ηττοπάθειας. Ας μην εξυπηρετούν κάποιοι με τη στάση τους, κέντρα που απεργάζονται την ηττοπάθεια πλήττοντας το ηθικό».

Για τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και την βιωσιμότητα της Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, ο υπουργός Εθνικής Παναγιωτόπουλος είπε: «Στο πρώτο άρθρο έχει καταστεί σαφές ότι η πρώτη διάταξη αφορά στα προγράμματα Ασφαλείας, Εφοδιασμού και Πληροφοριών πλέον που προέρχονται από το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η σύμβαση είχε υπογραφεί το 2018 για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, με τροποποίηση της προϋπάρχουσας από το 2006 Διακρατικής Συμφωνίας. Το συνολικό προϋπολογιστικό κόστος ήταν 1,5 δισεκατομμύριο, με το αντίστοιχο συμβόλαιο της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin σε περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

»Δρομολογήθηκε αυτό το 2018, όμως πλέον τελειώνει τώρα και βέβαια τελειώνει όσον αφορά τη νομοθετική του ρύθμιση, διότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι το κύριο πρόβλημα της επόμενης ημέρας είναι να «τρέξει» και να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα από την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Όλοι το καταλάβαμε αυτό ως προς την ουσία του ζητήματος. Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία θα υποστηριχθεί.

»Ήδη ψηφίστηκε η διάταξη που αφορά στις πρώτες προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού που θα πρέπει να έρθουν στους κόλπους της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και να εκπαιδευτούν - διότι δεν θα μπουν κατευθείαν στα συνεργεία για να αποσυναρμολογήσουν το πρώτο αεροπλάνο, που ήδη βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας – και από εκεί και πέρα, γρήγορα - γρήγορα να ενσωματωθούν στο τεχνικό προσωπικό που θα υλοποιήσει αυτό το πρόγραμμα.

Ανάπτυξη αμυντικής βιομηχανίας

»Επομένως, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι να στηρίξουμε ως Υπουργείο, ως Σώμα, εάν χρειαστεί, την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, προκειμένου να υλοποιήσει αυτό το κομβικής σημασίας πρόγραμμα για την αναβάθμιση του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας μας. Το 70% και πλέον των προγραμμάτων συνολικής αξίας 279 εκατομμυρίων δολαρίων κατευθύνεται στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, ιδιαιτέρως στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία ως υποκατασκευαστικό έργο.

»Επίσης προορίζεται για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων της αμυντικής μας βιομηχανίας, σε μία συγκυρία που η στήριξή της είναι κομβικής σημασίας για την αναβίωσή της, την αναβάθμισή της, αλλά και ειδικά για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία για τη συνέχιση της λειτουργίας της. Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης: Το πρώτο αεροσκάφος όπως ξέρουμε βρίσκεται ήδη στην 114 Πτέρυγα Μάχης, έτοιμο προς αποσυναρμολόγηση. Αυτό θα γίνει όποτε θα είναι κι η βιομηχανία έτοιμη όσον αφορά στις τεχνικές δυνατότητές της να προχωρήσει στο έργο. Η ολοκλήρωση των αναβαθμίσεων για το σύνολο των αεροσκαφών - 84 αεροσκάφη είπαμε ότι θα περάσουν απ’ αυτό το πρόγραμμα αναβάθμισης - είναι προγραμματισμένη για το έτος 2027.»

Για την ενίσχυση των Mirage 2000 και 2000-5, που χθες έκαναν επίδειξη αεροπορικής ισχύος στο Αιγαίο, ο υπουργός επισήμανε ότι: «Συμφωνήσαμε ότι τα Mirage αποτελούν δική μας μεγάλη προτεραιότητα όσον αφορά στη διάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων. Ίσως οι Γάλλοι να σκέφτηκαν στο βάθος του μυαλού τους ότι αν λυθεί αυτό ενδεχομένως μένει ανοιχτό ένα μελλοντικό παράθυρο για Rafale ή ενδεχομένως να τα βρούμε με τις φρεγάτες.
Συμφωνήσαμε ότι τα Mirage έπρεπε να δρομολογηθούν, διότι το απαιτήσαμε, ώστε να ξαναπετάξουν με τις σωστές διαθεσιμότητες».

»Για να μην προκύψει παρεξήγηση, ένα ικανό μέρος του στόλου των Mirage είναι επιχειρησιακά σε άμεση ετοιμότητα. Άλλωστε, χθες, σηκώθηκαν αρκετά από αυτά σε μία αιφνιδιαστική κίνηση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο και με αριθμητικό πλεονέκτημα, θα έλεγα, έδωσαν ένα ακόμα μάθημα στην Τουρκική Αεροπορία ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα, όπως τα υπολογίζει ο κ. Τσαβούσογλου με τους πολεμικούς του υπολογισμούς ή δεν θα είναι σε καμία περίπτωση. Όμως, πρέπει να πετάξουν κι άλλα.

»Αυτό θα γίνει αν υπάρχει απρόσκοπτη ροή ακόμα και μικρής αξίας ανταλλακτικών που μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα στα αεροσκάφη που τα περιμένουμε έτσι ώστε να τα καταστήσουν επιχειρησιακά. Αυτό μπορεί να αρχίσει να γίνεται από τον επόμενο μήνα, προκειμένου να γνωρίζουμε ότι σε τέσσερις, πέντε, έξι μήνες από τώρα, ένα ικανό ποσοστό του στόλου των 44 συνολικά Mirage 2000 και 2000-5 θα είναι διαθέσιμο για τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Έτσι καταλήξαμε στις συμφωνίες - πλαίσιο. Η χρηματοδότηση του προγράμματος αυτού, οροφής 260 εκατομμυρίων ευρώ για επτά έτη, είναι ήδη εγκεκριμένη».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.