Συναγερμός για τον κορονοϊό της Κίνας – Μαζική φυγή ξένων υπηκόων

Αεροσκάφος στέλνουν οι ΗΠΑ για να παραλάβει επιβάτες κρουαζιερόπλοιου σε καραντίνα

Συναγερμός έχει σημάνει στην διεθνή κοινότητα για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού της Κίνας, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων και των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί. Στην Κίνα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν τεθεί ουσιαστικά σε καθεστώς καραντίνας, ενώ Αμερικανοί και Ευρωπαίοι έχουν ξεκινήσει ήδη έναν μαραθώνιο για τον επαναπατρισμό υπηκόων τους. Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι ο ιός έχει δυναμώσει τη δυνατότητα εξάπλωσής του, ο επικεφαλής του ΠΟΥ έχει μεταβεί στην κινεζική πρωτεύουσα και η ΕΕ εξετάζει πρόσθετα μέτρα προστασίας.

Ο συναγερμός σήμανε μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, Μα Σιαογουέι, μιας Επιτροπής που αποτελεί υπουργείο στην Κίνα, ότι η περίοδος επώασης του κορονοϊού μπορεί να κυμαίνεται από μία έως 14 ημέρες και ότι ο ιός είναι μολυσματικός και κατά την επώαση. Αυτό το τελευταίο δεν ίσχυε με το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), τον κορονοϊό που εμφανίστηκε το 2002 και το 2003 στην Κίνα και στοίχισε τη ζωή σε 800 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Την ίδια ώρα, νεότερες εκτιμήσεις ερευνητών από το Χονγκ Κονγκ, στηριζόμενες σε μαθηματικά μοντέλα, αναφέρουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων υπερβαίνει τις 40.000 και χτυπούν καμπανάκι στις κυβερνήσεις να λάβουν «δρακόντεια» μέτρα περιορισμού της μετακίνησης πληθυσμού. Οι ίδιοι ερευνητές προειδοποιούν για επιτάχυνση της εξάπλωσης του νέου ιού, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει ήδη, επισήμως, τουλάχιστον 80 θανάτους στην Κίνα.

Κόντρα Χονγκ Κονγκ-Πεκίνου

Από την πλευρά τους, οι κινεζικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει 2.744 κρούσματα στην Κίνα, όμως ο αριθμός των ύποπτων περιπτώσεων διπλασιάσθηκε, το τελευταίο εικοσιτετράωρο, και έφτασε τις 6.000. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι το Πεκίνο δεν λαμβάνει υπόψη του παρά μόνο τις επισήμως εντοπισμένες περιπτώσεις, αγνοώντας στις μετρήσεις του τα άτομα που βρίσκονται σε περίοδο επώασης και δεν έχουν παρουσιάσει ακόμη τα συμπτώματα.

Το θέμα πάντως είναι πολύ σοβαρότερο από το να αποτελέσει άλλο ένα πεδίο έντασης ανάμεσα στην πρώην βρετανική αποικία και την μητροπολιτική Κίνα, όπως επεδίωξαν κάποιοι διαδηλωτές στο Χονγκ Κόνγκ, πυρπολώντας την είσοδο ενός κτιρίου, το οποίο προορίζονταν να στεγάσει άτομα που πιθανό έχουν προσβληθεί. Βόμβα εξερράγη σήμερα και σε νοσοκομείο, χωρίς όμως να έχουν εξακριβωθεί τα κίνητρα και η οποιαδήποτε σύνδεση με το αίτημα των τελευταίων ημερών να κλείσουν τα σύνορα με την Κίνα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ εκτιμούν, ωστόσο, ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να διπλασιάζεται κάθε εβδομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να φτάσει στο ανώτατο σημείο έξαρσης τον Απρίλιο και τον Μάιο, τουλάχιστον στις ζώνες που ήδη βρίσκονται αντιμέτωπες με μία επιδημία. Οι ίδιοι βρίσκουν σωστά τα μέτρα που έχει λάβει ήδη το Πεκίνο για τον περιορισμό των μετακινήσεων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι επίκεντρο του νέου κορονοϊου παραμένει η πόλη Ουχάν της επαρχίας Χουμπέι, κρούσματα όμως έχουν εμφανιστεί όμως και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως το Πεκίνο, η Σανγκάη, η Σεντζέν και η Καντόνα.

Μαζική φυγή Ευρωπαίων 

Η κινεζική κυβέρνηση έχει αναστείλει όλες τις ομαδικές μετακινήσεις εντός και εκτός Κίνας, η γειτονική Μογγολία, αν και δεν έχει κρούσματα, έκλεισε όλα τα μεθοριακά περάσματα, ενώ εντείνονται οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου πολλών χωρών. Τα ρωσικά ταξιδιωτικά πρακτορεία σταμάτησαν να πωλούν πακέτα στην Κίνα και περιορίζονται στην επιστροφή Ρώσων πολιτών, ενώ η Μαλαισία απαγόρευσε προσωρινά την είσοδο σε Κινέζους, προερχόμενους από την πόλη Ουχάν και την επαρχία Χουμπέι.

Την ίδια ώρα η Ουάσιγκτον και πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σε συνεργασία με τις κινεζικές αρχές, αναζητούν τρόπους για τον επαναπατρισμό υπηκόων τους. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι θα εκκενώσει το αμερικανικό προξενείο στην Ουχάν και εκτός από το διπλωματικό προσωπικό θα μεταφέρει στις ΗΠΑ και Αμερικανούς πολίτες, κυρίως άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο. Αεροπορική απομάκρυνση πολιτών της από την Ουχάν ετοιμάζει και η Γαλλία, όπως και η Γερμανία, η οποία καλεί τους υπηκόους της να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Κίνα που δεν είναι τελείως απαραίτητα. Σε ανάλογες ενέργειες προχωρούν επίσης η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία.

Στο Πεκίνο βρίσκεται από την Κυριακή ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η εκτίμηση του οποίου, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ήταν ότι η εξάπλωση του ιού δεν αποτελεί ακόμη κρίση παγκόσμιας εμβέλειας για τη δημόσια υγεία. Σήμερα πάντως, ο ΠΟΥ διόρθωσε την εκτίμηση του για το μέγεθος της απειλής σε διεθνές επίπεδο αναβαθμίζοντάς το από “μέτριο” σε “υψηλό”.

Από την Κυριακή, άλλωστε, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) προχώρησε στην επαναξιολόγηση του κινδύνου, συνιστώντας αυξημένη επαγρύπνηση για τον εντοπισμό εισαγόμενων κρουσμάτων στις χώρες της Ενωμένης Ευρώπης, ενώ σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως η Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας της ΕΕ. Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δέχθηκε στο υπουργείο την πρέσβη της Κίνας και κατά την συνάντηση αποφασίστηκε να υπάρχει σύνδεσμος συνεχούς επικοινωνίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι