Quantcast
Γιατί τόσος ντόρος για το Clubhouse; – Το βροντερό "όχι" του Πεκίνου - slpress.gr
Γιατί τόσος ντόρος για το Clubhouse; – Το βροντερό "όχι" του Πεκίνου, Κατερίνα Σταματελοπούλου

Η εφαρμογή Clubhouse είναι ένα νέο είδος κοινωνικής δικτύωσης και κυκλοφόρησε σε iOS τον Απρίλιο του 2020, από την εταιρία  επιχειρηματικών δραστηριοτήτων Andreessen Horowitz.

Βασίζεται σε συνομιλία ήχου όπου οι χρήστες μπορούν να ακούσουν συνομιλίες, συνεντεύξεις και συζητήσεις μεταξύ ενδιαφερομένων ατόμων σε διάφορα θέματα. Όλα αυτά  ζωντανά και αποκλειστικά με όσους συμμετέχουν.

Τον Δεκέμβριο του 2020, η εφαρμογή είχε 600.000 εγγεγραμμένους χρήστες ενώ είναι  μόνο κατόπιν πρόσκλησης. Μετά από μια συνέντευξη του Elon Musk είδε την δημοτικότητα του να εκτινάσσεται στα ύψη. Ενώ και στη Γερμανία απέκτησε μεγάλη αύξηση τον Ιανουάριο του 2021 από δύο Γερμανούς podcaster που προσκάλεσαν μαζικά Γερμανούς influencers, δημοσιογράφους και πολιτικούς. Όμως τον Φεβρουάριο του 2021, η Ομοσπονδία Γερμανικών Οργανώσεων Καταναλωτών κατηγόρησε την εφαρμογή ότι ακολουθεί παράνομες επιχειρηματικές πρακτικές και παραβιάσεις προστασίας δεδομένων. Ενώ η Κίνα έχει αποκλείσει το Clubhouse από τις 8 Φεβρουαρίου 2021.

Την 1η Φεβρουαρίου 2021, το Clubhouse είχε 2 εκατομμύρια χρήστες. Ενώ έχει ανακοινώσει νέες δυνατότητες, όπως συμβουλές, εισιτήρια ή συνδρομές. Πλέον η εφαρμογή υπολογίζεται ότι αξίζει 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Στο Clubhouse μπορεί να συμμετέχει κάποιος μόνο αν προσκαλεστεί από κάποιον άλλον χρήστη της εφαρμογής. Κατόπιν λαμβάνει έναν σύνδεσμο με κείμενο στον αριθμό τηλεφώνου του, ο οποίος οδηγεί σε μια σελίδα εγγραφής στην εφαρμογή. Προς το παρόν οι εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν μόνο 2 προσκλήσεις διαθέσιμες.

Αφού αποδεχτεί κάποιος την πρόσκληση επιλέγει θέματα ενδιαφέροντος, όπως τεχνολογία, βιβλία, επιχειρήσεις ή υγεία. Όσο περισσότερες πληροφορίες αποκτά η εφαρμογή για τα ενδιαφέροντα ενός χρήστη τόσο περισσότερες αίθουσες συνομιλιών και άτομα θα προτείνει. Η αίθουσα συνομιλίας μοιάζει ακριβώς με μια κλήση συνδιάσκεψης, αλλά με ορισμένα άτομα στην κλήση να μιλούν και να ακούνε τα περισσότερα. Και, όπως και σε μια τηλεφωνική κλήση, μόλις τελειώσει η συνομιλία, η αίθουσα κλείνει. Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει τους χρήστες να καταγράφουν τη ζωντανή συνομιλία. Σκοπός των δημιουργών της εφαρμογής είναι να ολοκληρώσουν το στάδιο beta της εφαρμογής μέσα στο 2021, έτσι ώστε να «ανοίξουν το Clubhouse σε ολόκληρο τον κόσμο».

Σύμφωνα με το Reuters η ζήτηση για ένταξη είναι τόσο μεγάλη που πλέον έχει αναπτυχθεί μια ιδιότυπη αγορά σε πλατφόρμες όπως το Reddit, το eBay και το Craigslist. Μάλιστα στην Κίνα, οι προσκλήσεις πωλούνται στη μεταχειρισμένη αγορά της Alibaba Idle Fish.

Εξετάζουν μεταφορά της βάσης του Ιντσιρλίκ στην Ελλάδα

Μετά από μια συνομιλία στο Clubhouse του Elon Musk με τον CEO της Robinhood Vlad Tenev ξέσπασε ένα είδος σκανδάλου. Και αυτό γιατί η εκδήλωση ξεπέρασε τα όρια της αίθουσας συνομιλίας της εφαρμογής και μεταδόθηκε ζωντανά στο YouTube. Με αυτό τον τρόπο ο Elon Mask έγινε ο μεγαλύτερος influencer της εφαρμογής με εκατομμύρια χρήστες να ψάχνουν για μια πρόσκληση.

Από την άλλη η Κίνα απέκλεισε την εφαρμογή γιατί κατάφερε να περάσει όλα τα τείχη προστασίας για την λογοκρισία και τον κυβερνητικό έλεγχο που θέλει η κινεζική κυβέρνηση. Μάλιστα αναφέρεται ότι πριν την απαγόρευση το χρησιμοποιούσαν κυρίως τεχνολογικοί επενδυτές και επιχειρηματίες ως ένα μέσο ελεύθερο για θέματα που αφορούν την δημοκρατία.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι