Οι σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι Σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (ΒΙΝΤΕΟ)
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η Σουηδία παρέμεινε ουδέτερη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η μόνη της εμπλοκή ήταν η αποστολή αεροσκαφών, πιλότων και εθελοντών στην Φινλανδία όταν η χώρα αυτή δέχτηκε την κατάπτυστη, απρόκλητη επίθεση της Σοβιετικής Ένωσης και όταν εκπαίδευσε Νορβηγούς και Δανούς εθελοντές κατά των Γερμανών, αλλά και επέτρεψε τη διέλευση, από το έδαφός της γερμανικών δυνάμεων προς τη Φινλανδία, κατά της ΕΣΣΔ.

Επίσης παρέδιδε σιδηρομετάλλευμα στη Γερμανία, κυρίως λόγου του φόβου γερμανικής εισβολής, αλλά γενικά τήρησε φιλικότερη προς τους Συμμάχους στάση,. Αυτή ήταν η εμπλοκή της. Ωστόσο η Σουηδία διέθετε ισχυρές, για το μέγεθός της, και αρκετά σύγχρονες ένοπλες δυνάμεις έχοντας ως στόχο την προστασία της χώρας από την συνορεύουσα μαζί της – μετά την κατάληψη της Νορβηγία-Γερμανίας και της παλαιάς ανταγωνίστριας στη Βαλτική, της Σοβιετικής πλέον, Ρωσίας.

Η Σουηδία έχει μια μακραίωνη πολεμική παράδοση, παρά το “μικρό” της μέγεθος, καθιστάμενη αυτοκρατορία τον 17ο-18ο αιώνα. Ο μικρός της αριθμητικά στρατός υπήρξε καλά εκπαιδευμένος, πειθαρχικός και με υψηλό φρόνημα. Την περίοδο του Β’ ΠΠ η Σουηδία διέθετε ΕΔ δυσανάλογα ισχυρές σε σχέση με το μέγεθός της, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Τα παρακάτω βίντεο δίνουν μια σαφή εικόνα για τις δυνατότητες των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων στην πρώτη φάση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι