Θεσσαλονίκη: Μυστήριο με την κεφαλή αγάλματος του 200 π.Χ. σε σπίτι

Θεσσαλονίκη: Μυστήριο με την κεφαλή αγάλματος του 200 π.χ. σε σπίτι
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Τυχαία βρέθηκε σε σπίτι Αμερικανού στη Θεσσαλονίκη η μαρμάρινη κεφαλή γυναικείου αγάλματος που χρονολογείται στην όψιμη ελληνιστική περίοδο και περί το 200 π.Χ. Συγκεκριμένα, ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος πέθανε πρόσφατα και η κεφαλή βρέθηκε από τον θυρωρό της πολυκατοικίας, στην οδό Νίκης, καθώς ο Αμερικανός του είχε δώσει κλειδιά για να φροντίζει για τη συντήρηση του σπιτιού του κατά την απουσία του.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν η κεφαλή ήταν τοποθετημένη σε κοινή θέα, όμως λογικά ήταν κρυμμένη, διότι ο Αμερικανός είχε δώσει από καιρό τα κλειδιά και ήθελε ο θυρωρός να φροντίζει διάφορες εκκρεμότητες ή προβλήματα που ίσως ανέκυπταν. Θα ήταν απίθανο να έχει σε κοινή θέα την κεφαλή, λόγω της παρουσίας του θυρωρού. Ο τελευταίος προφανώς έψαξε το σπίτι μετά τον θάνατο του Αμερικανού και βρήκε το αρχαίο αντικείμενο, το οποίο παρέδωσε στις αρχές.

Δεν γνωρίζουμε επίσης αν ο Αμερικανός είχε ποινικό μητρώο εν ζωή και αν είχε απασχολήσει άλλοτε τις αρχές για αρχαιοκαπηλία. Ζούσε πάντως στις ΗΠΑ όπου και απεβίωσε. Στην Ελλάδα ερχόταν κατά καιρούς για λίγο. Ο 60χρονος θυρωρός παρέδωσε την κεφαλή στις αρχές και το τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης ερεύνησε εν συνεχεία το χώρο, αλλά δεν βρήκε κάτι άλλο αρχαιολογικής αξίας, ούτε κάποιο άλλο παράνομο αντικείμενο. Ερευνώνται οι σχέσεις του Αμερικανού με άλλα άτομα στην Ελλάδα, καθώς δεν αποκλείεται στον χώρο να πήγαιναν όταν έλειπε και άλλοι που ίσως είχαν κλειδιά. Μερικούς μήνες πριν είχαν πάλι βρεθεί σε διαμέρισμα της Θεσσαλονίκης αρχαίες προτομές.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι