ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η δεξίωση Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο για την 25η Μαρτίου

Η δεξίωση Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο για την 25η Μαρτίου (video),

Με λαμπρότητα δόθηκε στον Λευκό Οίκο η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη τιμή που αποδίδει η αμερικανική κυβέρνηση στον ελληνισμό, καθώς η ελληνική και η ιρλανδική κοινότητα είναι οι μόνες εθνικές ομάδες στις ΗΠΑ που γιορτάζουν κάθε χρόνο την εθνική τους επέτειο στον Λευκό Οίκο.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εμφανίστηκε καταχειροκροτούμενος στην αίθουσα μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο. Λίγο νωρίτερα είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, στην οποία ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται να ζήτησε τη στήριξη των ΗΠΑ για τη διασφάλιση των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε ελπιδοφόρα τη μεταστροφή του κλίματος που παρατηρείται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτή η αναθέρμανση πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων και τον τερματισμό της παράνομης κατοχής στην Κύπρο.

Τον Τζο Μπάιντεν συνόδευε η αδελφή του Βάλερι, η οποία διατηρεί στενή σχέση με την Ελλάδα και μάλιστα είχε παραβρεθεί το προηγούμενο βράδυ στο κλειστό δείπνο που είχε διοργανώσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον προεδρικό ξενώνα (Blair House) για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Η πρώτη κυρία, Τζιλ Μπάιντεν δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, καθώς βρίσκεται στο Τενεσί λόγω της αιματηρής ένοπλης επίθεσης που σημειώθηκε πρόσφατα σε σχολείο της πολιτείας.

Το τραγούδι της Ρίτας Γουίλσον

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, τα φώτα στράφηκαν στη γνωστή Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιό, Ρίτα Γουΐλσον, η οποία συνοδευόταν από τον σύζυγό της Τομ Χανκς. Η Γουΐλσον ανέβηκε στη σκηνή και κάπως έτσι οι μελωδίες του γνωστού τραγουδιού του Σταμάτη Κόκοτα «μια παρένθεση και μόνο» άρχισαν να ταξιδεύουν στους διαδρόμους του Λευκού Οίκου, καθώς η ηθοποιός επέλεξε να ερμηνεύσει για πρώτη φορά δημόσια ένα τραγούδι στα ελληνικά, τιμώντας με αυτό τον τρόπο την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Ερωτήματα διατυπώθηκαν γιατί δεν προσκλήθηκε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Η εκδήλωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας δεν είχε πραγματοποιηθεί με τη καθιερωμένη της μορφή τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς το 2020 είχε αναβληθεί, λόγω της έναρξης της πανδημίας. Το 2021 είχε διοργανωθεί μια ψηφιακή εκδήλωση, ενώ το 2022 είχε κριθεί σκόπιμο να μετατοπιστεί για τον Μάιο, με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιούσε τότε επίσημη επίσκεψη στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Ο Μπάιντεν για τον Σαρμπάνη

Ο Μπάιντεν μίλησε σε προσωπικό τόνο για τους στενούς δεσμούς με την ελληνοαμερικανική κοινότητα, μια σχέση που πάει πίσω πολλές δεκαετίες, καθώς ξεκίνησε όταν αποφάσισε να διεκδικήσει τη θέση γερουσιαστή στο Ντέλαγουερ σε ηλικία μόλις 29 χρονών. Από τότε και σε κάθε βήμα της πολιτικής του διαδρομής, οι Ελληνοαμερικανοί έχουν βρεθεί στο πλάι του. Δεν παρέλειψε να μνημονεύσει τον εκλιπόντα πρώην γερουσιαστή, Πολ Σαρμπάνη, που ήταν ο μέντορας του για τα ελληνικά θέματα. Μια ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν προχώρησε προς την πλευρά του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και του είπε αστειευόμενος «έχουμε έναν κύριο που κάθεται εκεί που νομίζω ότι πρέπει να είναι Έλληνας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει στην ομιλία του τον Πρόεδρο Μπάιντεν για την αγάπη και την στήριξη που έχει δείξει στον ελληνισμό κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας πολιτικής πορείας του. Επίσης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη σθεναρή υποστήριξη στην αμιγώς πνευματική αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την οποία χαρακτήρισε μια αποστολή αγάπης, ειρήνης και ελπίδας. Ολοκληρώνοντας, ο κ. Ελπιδοφόρος ευχαρίστησε τον κ. Μπάιντεν για τη στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, τονίζοντας τη σημασία που έχει η προάσπιση της διεθνούς τάξης που στηρίζεται σε κανόνες και κατέληξε: «Σας ευχαριστώ για την αγάπη σας για την Ελλάδα και την Κύπρο και για τον Ελληνισμό όπου και αν βρίσκεται. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας για μια διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες (…) Είμαστε μαζί σας, κύριε Πρόεδρε, όπως και οι ήρωες του 1821 εμπνεύστηκαν από αυτούς του 1776».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx