“Νικητής” δηλώνει ο εφτάψυχος Νετανιάχου – Ποιο είναι το κόμμα-ρυθμιστής

"Νικητής" δηλώνει ο εφτάψυχος Νετανιάχου – Ποιο είναι το κόμμα-ρυθμιστής, Γιώργος Πρωτόπαπας

Εφτάψυχος αποδεικνύεται ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, καθώς το κόμμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού τερματίζει πρώτο στις εκλογές θρίλερ της Τρίτης, με τα αποτελέσματα να δείχνουν πως θα εξασφαλίσει (από κοινού με τους συμμάχους του) 58 έδρες στην Κνεσέτ, χωρίς όμως να κατορθώνει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο Νετανιάχου μίλησε για «τεράστια νίκη της δεξιάς», καθώς οι εκλογές, οι τέταρτες μέσα σε δύο χρόνια, είχαν μετατραπεί σε ένα άτυπο δημοψήφισμα στο πρόσωπο του, μίας και βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για διαφθορά. Ο Νετανιάχου, που βγήκε ενισχυμένος από το ομολογουμένως επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, δείχνει να χρειάζεται μόλις τρεις έδρες για τον σχηματισμό κυβέρνησης και αναμένεται να απευθυνθεί σε δεξιούς, πρώην κυβερνητικούς του εταίρους.

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φαίνεται να είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση για έβδομη φορά στην πολιτική του καριέρα. Και τα τρία exit poll δείχνουν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεξιών και θρησκευτικών κομμάτων Λικούντ, Σάας, Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τορά, Θρησκευόμενοι Ζιονιστές έλαβαν αρκετούς ψήφους.

Εάν ο Νετανιάχου καταφέρει να συνεργαστεί με το δεξιό κόμμα Τζαμίνα, του Ναφτάλι Μπενέτ, παίρνει οκτώ έδρες και σχηματίζει κυβέρνηση. Ο συνασπισμός κατά του Νετανιάχου, σύμφωνα πάντα με τα exit polls, κερδίζει 59 έδρες, αλλά αποτελείται από ιδεολογικά ετερόκλητα κόμματα, που τους ενώνει μόνο η αντίδραση τους στο πρόσωπο του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Μέχρι στιγμής ο Μπενέτ, που υπήρξε παλιός υπουργός του Νετανιάχου και αποτελεί τον ρυθμιστή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, δεν έχει αποσαφηνίσει την στάση του.

Το αραβικό κόμμα Ράαμς φαίνεται να μην μπορεί να ξεπεράσει το όριο για να εισέλθει στη νέα Κνεσέτ. Στις προηγούμενες εκλογές, ο Νετανιάχου είχε σύμμαχο τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, βασικό στήριγμα της προεκλογικής του εκστρατείας, αλλά τώρα φαίνεται, σύμφωνα με αναλυτές, να πήρε ώθηση από τον εμβολιασμό.

Κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος ενδέχεται να διαδραματίσει και ο αραβικός πληθυσμός από την στιγμή που η Αραβική Κοινή Λίστα αποδυναμώθηκε σε σημαντικό βαθμό, όταν αποχώρησε από αυτήν ο βουλευτής της Μανσούρ Αμπάς, ο οποίος κατεβαίνει με το νέο ανεξάρτητο κόμμα του Ράαμς. Στις τελευταίες εκλογές, η Αραβική Κοινή Λίστα είχε κερδίσει 15 έδρες, αλλά τώρα είναι αμφίβολο αν θα επιστρέψει πάλι στην Κνεσέτ.

Διχασμός στο εκλογικό σώμα

O Νετανιάχου παίζει δυναμικά το “χαρτί” των συμφωνιών ειρήνης με τα κράτη του Κόλπου και άλλες αραβικές χώρες, τις οποίες η Αραβική Λίστα καταψήφισε στη Κνεσέτ. Όμως, οι Άραβες ψηφοφόροι είναι ενθουσιασμένοι με τις συμφωνίες εξομάλυνσης και ο Νετανιάχου σε συχνές επισκέψεις του σε αραβικές πόλεις και χωριά, έδωσε υποσχέσεις σχετικά με μέτρα οικονομικής στήριξης και ειρηνική συνύπαρξη.

Το εκλογικό τοπίο εκτός από τα νέα κόμματα Νέα Ελπίδα και Ράαμς, χαρακτηρίζεται και από τη θεαματική πτώση του κόμματος Μπλε και Ασπρου του πρώην αρχηγού των Ενόπλων δυνάμεων Μπένι Γκαντς, που ήταν μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού του Νετανιάχου. Βάσει των δημοσκοπήσεων έχει απωλέσει μεγάλο μέρος της εκλογικής του βάσης. Ενώ, στις εκλογές του Μαρτίου 2020 είχε κερδίσει 33 έδρες, μόλις τρεις λιγότερες από το Λικούντ, τώρα βρίσκεται στο όριο που απαιτείται για να εισέλθει στην Κνεσέτ.

Το Ισραήλ αναμένεται να βγει, σύμφωνα με αναλυτές διχασμένο από την εκλογική αναμέτρηση. Εάν ο Νετανιάχου παραμείνει πρωθυπουργός και καταφέρει τελικά να σχηματίσει ένα δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό, ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών θα χαρεί. Αντίθετα, ένα άλλο σημαντικό τμήμα του Ισραήλ θα βυθιστεί σε απόγνωση, επειδή  μετά από τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις δεν μπόρεσε να το ρίξει από τον πρωθυπουργικό θώκο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι