ΘΕΜΑ

Τα πρώτα ύπουλα συμπτώματα της θερμοπληξίας

Copernicus: Το καλοκαίρι του 2024 ήταν το πιο ζεστό που καταγράφτηκε ποτέ στη Γη

Ο πρώτος νεκρός από θερμοπληξία σημειώθηκε στην Χαλκίδα: Πρόκειται για έναν 46χρονο άνδρα που αποδείχτηκε πως δούλευε σε καθεστώς “μαύρης εργασίας”, ως διανομέας σε ψησταριά, παρά τις αρχικές ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας, αλλά και της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας περί του αντιθέτου. Τελικώς ο Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχθηκε πως «ένας φτωχός άνθρωπος, χρησιμοποιούσε το ποδήλατό του για να κάνει διάφορα θελήματα σε διάφορες επιχειρήσεις της περιοχής αυτής, όπου δούλευε ως ανασφάλιστος και μη δηλωμένος εργαζόμενος».

Ο ιδιοκτήτης του ψητοπωλείου συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος, χωρίς να καταβάλει κάποιο πρόστιμο. «Εμείς δεν μπορούμε ακόμα να κάνουμε τίποτα, να βάλουμε πρόστιμα εφόσον δεν υπήρξε καταγγελία από την οικογένεια του ανθρώπου», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, αν και υπήρξαν καταγγελίες από το εργατικό σωματείο για τις συνθήκες που εργάζονταν ο άτυχος διανομέας. Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως το περιστατικό στην Χαλκίδα «είναι η εξαίρεση και όχι κανόνας». 

Πάντως η ΓΣΕΕ θεωρεί πλέον επιβεβλημένη την παραίτηση του διοικητή του Νοσοκομείου Χαλκίδας, λόγω της αρχικής ανακοίνωσης του (την οποία επικαλέστηκε αρχικά ο υπουργός Εργασίας) ότι ο άτυχος 46χρονος δεν ήταν διανομέας, που αποδείχτηκε πως ήταν και δούλευε σε συνθήκες “μεσαίωνα”.

«Καλέσαμε το ασθενοφόρο αλλά μέχρι να έρθει, το παιδί μου δεν καταλάβαινε τίποτα. Έτρεμε, έβγαζε αίμα από το στόμα και δεν επικοινωνούσε με το περιβάλλον. Στη συνέχεια ήρθε το ασθενοφόρο, τον πήραμε και τον πήγαμε στο νοσοκομείο. Εκεί παθαίνει την πρώτη καρδιακή ανακοπή και μετά τον επανέφεραν. Παθαίνει και δεύτερη και τελείωσε. Δεν πρόλαβε τίποτα το παιδάκι μου. Εκείνη την ημέρα εργαζόταν στο σουβλατζίδικο», περιέγραψε σπαρακτικά στο eviaonline.gr η μητέρα του.

Την ίδια στιγμή πάνω από 10 άτομα μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία της Κρήτης, την Παρασκευή, παρουσιάζοντας συμπτώματα θερμοπληξίας εξαιτίας του καύσωνα. Πρόκειται για ανθρώπους ηλικίας από 20 μέχρι και άνω των 70 ετών.

Ηλικιωμένοι και θερμοπληξία

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται και πάλι στην χώρα από την ερχόμενη Τρίτη, σύμφωνα με το νέο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ. Συγκεκριμένα για σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή, οι υψηλές θερμοκρασίες θα είναι αισθητές. Δευτέρα 24-7-2023 θα έχουμε μία πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και Τρίτη 25-7-2023 και Τετάρτη 26-7-2023, την τρίτη μεγάλη θερμική έξαρση. Η ΕΜΥ εκτιμά πως την Πέμπτη 26-7-2023 θα υπάρχει αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε όλη σχεδόν τη χώρα. Η επικαιροποίηση των προγνώσεων με τα νεότερα στοιχεία και τις λεπτομέρειες στην εξέλιξη των θερμοκρασιών θα γίνεται ανά εικοσιτετράωρο.

Όμως, σε ό,τι έχει να κάνει ειδικά με την θερμοπληξία, χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Για παράδειγμα, μπορεί μία μέρα να σημειωθεί πτώση της θερμοκρασίας, όμως αυτό δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο, αν ένας ηλικιωμένος έχει νοσήσει επειδή εκτέθηκε προηγουμένως στον καύσωνα. Μπορεί την ημέρα που έχει πέσει η θερμοκρασία, αυτός να διανύει θερμοπληξία σε προχωρημένο στάδιο. Η νόσος είναι βαριά και θανατηφόρος, αν δεν προλάβει κάποιος να ενυδατώσει και να δροσίσει εγκαίρως τους ηλικιωμένους.

Σε πολλές περιπτώσεις ο ηλικιωμένος τα καταφέρνει να ζήσει, αν διακομισθεί σε νοσοκομείο για ενδοφλέβια ενυδάτωση και γενικά παροχή θεραπείας. Για αυτό και είναι εκτεθειμένοι στην θερμοπληξία οι ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι, χωρίς επίβλεψη. Άπαξ και η θερμοπληξία αρχίσει, συχνά ο ηλικιωμένος δεν έχει καν συναίσθηση του τι του συμβαίνει και πιθανόν να μη δίνει τη σωστή εικόνα τηλεφωνικά στους συγγενείς του, αν αυτοί είναι μακριά. Χρειάζεται δηλαδή να ελέγχει την υγεία τους κάποιος με προσωπική επαφή.

Τα συμπτώματα

Η θερμοπληξία ξεκινά συνήθως με πονοκέφαλο, ζαλάδα, σύγχυση ή πυρετό, αλλά μπορεί γρήγορα να καταλήξει σε παραλήρημα, υψηλό πυρετό και πολυαργανική ανεπάρκεια, καθώς ο καύσωνας απορυθμίζει τον “θερμοστάτη” του εγκεφάλου και μπορούν να επηρεαστούν ταυτόχρονα πολλά όργανα. Στον καύσωνα του 1987 είχαν πεθάνει πάνω από 3.000 ηλικιωμένοι, οι περισσότεροι στην Αθήνα και στον Πειραιά, καθώς στην επαρχία η επαφή με συγγενείς, γείτονες και οικείους είναι πιο συχνή.

Τώρα όπως φαίνεται το πρόβλημα έχει αντιστραφεί, ίσως επειδή στην επαρχία δεν έχουν όλα τα σπίτια κλιματιστικά. Συχνά η θερμοπληξία πλήττει και άτομα που πίνουν νερό και αισθάνονται ασφαλή, επειδή θεωρούν ότι ενυδατώνονται. Όμως η εξωτερική θερμότητα προκαλεί βλάβες που επιδεινώνονται μεν όταν κάποιος δεν πίνει νερό, αλλά που εκδηλώνονται και σε εκείνους που πίνουν.

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας μπορεί να είναι κάποια από τα εξής: κράμπες, ζαλάδα, σύγχυση, πονοκέφαλος, ναυτία και εμετός, παραλήρημα, σπασμοί και καμιά φορά πλήρης απώλεια αισθήσεων. Το δέρμα είναι συνήθως καυτό, ερυθρό και ξηρό. Ο πυρετός κατά κανόνα είναι πολύ υψηλός. H αναπνοή είναι γρήγορη, ενώ ο σφυγμός εξασθενεί προοδευτικά. Όμως από θερμοπληξία κινδυνεύουν και νέοι και μικρά παιδιά. Κάτι που μπορεί να προσέξει κάποιος είναι και το χρώμα των ούρων: όσο πιο σκούρο κίτρινο, τόσο πιο πολύ νερό λείπει από τον οργανισμό.

Υπάρχει το παράδειγμα μιας 29χρονης Γαλλίδας τουρίστριας που έχει βρεθεί νεκρή στα Χανιά το καλοκαίρι του 2021, καθώς είχε χάσει τον προσανατολισμό της στο βουνό και είχε περιπλανηθεί μέρες, προτού ξεψυχήσει από θερμοπληξία. Το μοιραίο λάθος της ήταν πως προσπάθησε να κόψει δρόμο για να βρεθεί σε σημείο χωρίς μονοπάτι και να αφήσει τελικώς την τελευταία της πνοή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx