Οι Γάλλοι καταδίκασαν την Ιζαμπέλ Ατζανί για φοροδιαφυγή

Οι Γάλλοι καταδίκασαν την Ιζαμπέλ Ατζανί για φοροδιαφυγή

Επιμένει η γνωστή ηθοποιός ότι είναι αθώα, αλλά το δικαστήριο δεν πείσθηκε ούτε πως η Ατζανί ζει μονίμως στην Πορτογαλία ούτε πως κάποια δωρεά ήταν δάνειο

Η Ιζαμπέλ Ατζανί καταδικάστηκε σήμερα στο Παρίσι για φοροδιαφυγή και για ξέπλυμα χρήματος σε φυλάκιση 2 ετών με αναστολή και πρόστιμο 250.000 ευρώ, μια απόφαση την οποία η αλγερινής καταγωγής ηθοποιός σκοπεύει να εφεσιβάλει.

Απούσα από την εκδίκαση της υπόθεσή της, η 68χρονη, πλέον, ηθοποιός, η οποία έκανε το ντεμπούτο της το 1974 στην ταινία «Το Χαστούκι» του Κλοντ Πινοτό, κρίθηκε ένοχη για όλες τις κατηγορίες που της προσάπτονταν για φοροδιαφυγή μεταξύ των ετών 2013 -2017.

Η ηθοποιός δηλώνει πως είναι αθώα, αλλά κρίθηκε ένοχη ότι δήλωνε εικονική διαμονή στην Πορτογαλία το 2016 και 2017 αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο την καταβολή φόρου εισοδήματος ύψους 236.00 ευρώ. Επιπλέον, καταδικάστηκε για ένα ποσό ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ που “άλλαξε χέρια” το 2013 προερχόμενο από τον φίλο της επιχειρηματία Μαμαντού Ντιανά Ντιαέ, πρόεδρο της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Σενεγάλης και επίσης μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Για το δικαστήριο, αυτό το ποσό, που δηλώθηκε ως δάνειο, ήταν μια «κεκαλυμμένη δωρεά», κάτι που επέτρεψε στην κατηγορουμένη, που εκείνη την εποχή αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες, να αποφύγει φόρο δωρεάς ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Τέλος, η Ατζανί κρίθηκε ένοχη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς μετέφερε μέσω ενός «μη δηλωθέντος» λογαριασμού στις ΗΠΑ 119.000 ευρώ προς την Πορτογαλία, με το δικαστήριο να εκτιμά πως «οι υλικές και νομικές προϋποθέσεις αυτής της επιχείρησης δεν θα μπορούσαν να έχουν άλλη δικαιολογία από το να αποκρύψουν την προέλευση και προορισμό αυτών των χρημάτων».

Οι δικηγόροι της δήλωσαν πως άκουσαν «με ανησυχία την απόφαση, αφού η ίδια ήταν απούσα και ένας βασικός μάρτυρας υπεράσπισης είχε εδώ και καιρό γνωστοποιήσει ότι δεν θα μπορούσε να είναι παρών». Εννοούσαν τον επιχειρηματία Ντιανά Ντιαέ. Η υπεράσπισή της ζήτησε την αναβολή της ακροαματικής διαδικασίας επικαλούμενη μια «οξεία ασθένεια της κατηγορουμένης», όμως το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αμφισβητώντας το κατά πόσον η Ατζανί ήταν ασθενής

Η υπεράσπιση της ηθοποιού υποστήριξε πως η Ατζανί «διέπραξε απλώς ένα λάθος στη φορολογική δήλωσή της ενώ διέμενε στην Πορτογαλία, καθώς εκείνη την εποχή της είχαν δώσει της είχαν πει ότι αυτό πρέπει να κάνει». Σχετικά με το ποσό που της δάνεισε ή χάρισε ο Ντιανά Ντιαέ, οι δικηγόροι επισήμαναν την καλή πίστη της κατηγορούμενης, που είχε υπογράψει «δανειακή σύμβαση υπό την επίβλεψη δικηγόρου εξειδικευμένου στα φορολογικά». Η έρευνα ξεκίνησε το 2016 μετά την εμφάνιση του ονόματος της Ιζαμπέλ Ατζανί στον κατάλογο των Panama Papers, ως ιδιοκτήτριας μιας εταιρείας στις βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι