Τηλεργασία για το δημόσιο λόγω καύσωνα

Τηλεργασία για το δημόσιο λόγω καύσωνα

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Ε.Μ.Υ.) σχετικά με το επερχόμενο κύμα καύσωνα εκδόθηκε εγκύκλιος όπου περιγράφονται τα μέτρα προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και ο τρόπος λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών κατά τις ημέρες που σημειώνονται θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, από την Τρίτη 11 Ιουνίου 2024 έως και Πέμπτη 13 Ιουνίου.

Ειδικότερα,  σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής όσοι δημόσιοι υπάλληλοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα εργασθούν εξ αποστάσεως και όταν αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω του αντικειμένου τους, τότε θα μπορούν να λάβουν ειδική άδεια.

Η υπαγωγή σε ευπαθείς ομάδες διαπιστώνεται βάσει των στοιχείων που τηρούνται ήδη για τον υπάλληλο ή γίνεται σε συνεργασία με τον ελεγκτή ιατρό της υπηρεσίας ή τον ιατρό εργασίας ή κατόπιν προσκόμισης από τον ίδιο τον υπάλληλο σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, από την οποία να προκύπτει η πάθηση.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, θα μπορούν επίσης να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία, και όπου αυτό δεν είναι εφικτό θα εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης.

Ειδικά για τους υπαλλήλους που η φύση των καθηκόντων τους απαιτεί την παροχή εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας, ενώ συστήνεται η αποφυγή εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00 -17.00).

Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, αλλά και για την προστασία της υγείας τους, αο τα δύο υπουργεία διευκρινίζεται ότι τυχόν ραντεβού με δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα, θα επαναπρογραμματιστούν με μέριμνα των υπηρεσιών.

«Σε κάθε περίπτωση, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και να μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία τους», καταλήγει η ανακοίνωση, χωρίς να είναι σαφές πώς θα καταστεί αυτό δυνατό με τόσες αλλαγές σε ραντεβού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx