Μετονομάζεται στα τέλη Ιουνίου το χαρτόσημο σε “ψηφιακό τέλος συναλλαγών”
16/06/2024
Το τέλος χαρτοσήμου ήταν “στο πρόγραμμα” σχεδόν κάθε συναλλαγής από το 1836, αλλά η ψηφιακή ζωή που καταργεί τις έγχαρτες συμφωνίες, ξαναβαφτίζει το χαρτόσημο με πιο σύγχρονο όρο.
Ο νομός «Περί χαρτοσήμου» (ΕτΚ αρ. 42, 15/8/1836) προέβλεπε μεταξύ άλλων: «την ανάγκην να αυξήσωμεν τα εισοδήματα του κράτους και να κατορθώσωμεν την όσον το δυνατόν ίσην διανομήν των φόρων».
Υπαγόμενες σε χαρτόσημο πράξεις ήταν όλα τα συμβόλαια, οι επικυρώσεις εγγράφων, οι μισθοί που δίδονται από την κυβέρνηση, οι αποδείξεις των ιδιωτών, οι αποδείξεις πληρωμής κερδών, οι συναλλαγματικές και η αξία των κληρονομιών κ.λπ.
Η αντικατάσταση με ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα καθιερώνει το «ψηφιακό τέλος συναλλαγής» είναι έργο που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Με το «ψηφιακό τέλος» θα επιβαρύνονται όλες οι συναλλαγές που μέχρι τώρα απαιτούσαν την καταβολή χαρτοσήμου. Εφόσον μια συναλλαγή γίνεται μεταξύ Ελλήνων υπηκόων, έστω και αν λαμβάνει χώρα εκτός ελληνικών συνόρων, θα επιβαρύνεται με το “ψηφιακό τέλος”, ακόμα κι αν δεν τυπώνεται ούτε ένα έγγραφο.
Πηγή: in.gr