Ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ απελευθερώθηκε μετά από πέντε χρόνια φυλάκισης

Ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ απελευθερώθηκε μετά από πέντε χρόνια φυλάκισης
LONDON, ENGLAND - MAY 19: Julian Assange gestures as he speaks to the media from the balcony of the Embassy Of Ecuador on May 19, 2017 in London, England. Julian Assange, founder of the Wikileaks website that published US Government secrets, has been wanted in Sweden on charges of rape since 2012. He sought asylum in the Ecuadorian Embassy in London and today police have said he will still face arrest if he leaves. (Photo by Jack Taylor/Getty Images)

Μετά από ένα πολυετές νομικό έπος, το Wikileaks αναφέρει ότι ο ιδρυτής του Julian Assange έφυγε από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από συμφωνία με τις αμερικανικές αρχές που θα τον οδηγήσει στο να δηλώσει ένοχος για ποινικές κατηγορίες και να αφεθεί ελεύθερος.

Ο κ. Ασάνζ, 52 ετών, κατηγορήθηκε για συνωμοσία με σκοπό την απόκτηση και αποκάλυψη πληροφοριών εθνικής άμυνας.

Για χρόνια, οι ΗΠΑ υποστήριζαν ότι τα αρχεία Wikileaks – τα οποία αποκάλυπταν πληροφορίες σχετικά με τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν – έθεταν σε κίνδυνο ζωές.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο ίδιος πάλευε για την έκδοσή του στις ΗΠΑ από βρετανική φυλακή.

Ο κ. Ασάνζ αντιμετώπισε επίσης ξεχωριστές κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση στη Σουηδία, τις οποίες αρνήθηκε.

Πέρασε επτά χρόνια κρυμμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, ισχυριζόμενος ότι η υπόθεση της Σουηδίας θα οδηγούσε στην αποστολή του στις ΗΠΑ.

Οι σουηδικές αρχές απέσυραν την υπόθεση το 2019 και δήλωσαν ότι είχε περάσει πολύς χρόνος από την αρχική καταγγελία, αλλά οι βρετανικές αρχές τον έθεσαν αργότερα υπό κράτηση. Δικάστηκε επειδή δεν παραδόθηκε στα δικαστήρια για να εκδοθεί στη Σουηδία.

Σύμφωνα με το CBS, τον αμερικανικό συνεργάτη του BBC, ο κ. Ασάνζ δεν θα περάσει χρόνο υπό κράτηση στις ΗΠΑ και θα λάβει πίστωση για τον χρόνο που πέρασε φυλακισμένος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Ασάνζ θα επιστρέψει στην Αυστραλία, σύμφωνα με επιστολή του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Στο X, την πλατφόρμα που ήταν παλαιότερα γνωστή ως Twitter, το Wikileaks ανέφερε ότι ο κ. Ασάνζ βγήκε από τη φυλακή Belmarsh τη Δευτέρα μετά από 1.901 ημέρες σε ένα μικρό κελί.

Στη συνέχεια “αφέθηκε ελεύθερος στο αεροδρόμιο Στάνστεντ κατά τη διάρκεια του απογεύματος, όπου επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο και αναχώρησε από το Ηνωμένο Βασίλειο” για να επιστρέψει στην Αυστραλία, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Βίντεο που κοινοποιήθηκε στο διαδίκτυο από τα Wikileaks φαίνεται να δείχνει τον κ. Ασάνζ, ντυμένο με τζιν και μπλε πουκάμισο, να οδηγείται στο Στάνστεντ πριν επιβιβαστεί σε αεροσκάφος.

Το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα το βίντεο.

Η σύζυγός του, Στέλλα Ασάνζ, με ανάρτησή της στο Χ ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του “που όλοι κινητοποιήθηκαν επί χρόνια και χρόνια για να γίνει αυτό πραγματικότητα”.
Αργότερα δήλωσε στην εκπομπή Today του BBC ότι οι ημέρες που προηγήθηκαν της συμφωνίας με τις ΗΠΑ ήταν “συγκινητικές” και “ασταμάτητες” και ότι αισθανόταν “μια δίνη συναισθημάτων”.

Η συμφωνία – η οποία θα τον οδηγήσει να δηλώσει ένοχος σε μία κατηγορία για τον νόμο περί κατασκοπείας – αναμένεται να οριστικοποιηθεί σε δικαστήριο των Βόρειων Μαριάνα Νήσων την Τετάρτη 26 Ιουνίου.

Πηγή: bbc.com

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι