ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Και η γαλλική συγκατοίκηση θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ – Δύο διαφορετικές αναγνώσεις

Και η γαλλική συγκατοίκηση θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ – Δύο διαφορετικές αναγνώσεις

Νέο καυγά πυροδοτεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, με αναγωγές στα ελληνικά πράγματα και το ερώτημα εάν μπορεί να γίνει κεντροαριστερή συνεργασία.

Αφορμή η τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη στην Κ.Ε. του κόμματος όπου εκτίμησε πως το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δεν αφαιρεί ψήφους από την Λεπέν αλλά από τον Μακρόν! Ο κ. Κασσελάκης θέλοντας να αντιταχθεί τότε στις θέσεις που εκφράζονται εντός κι εκτός του ΣΥΡΙΖΑ για την ανασύνθεση του χώρου της κεντροαριστεράς δήλωσε το εξής: «Ενώσεις δια της απλής συγκολλήσεως δεν κέρδισαν ποτέ ένα κόμμα που κυβερνά, όσο διεφθαρμένο κι αν ήταν. Ούτε αντιμετώπισαν ποτέ αποτελεσματικά τους κινδύνους που έρχονται από την ακροδεξιά. Ακόμη και στην Γαλλία ο αριστερός συνασπισμός αφαίρεσε από τον Μακρόν κι όχι από την Λε Πεν».

Ωστόσο τα αποτελέσματα δεν δικαίωσαν την πρόβλεψή του και ως εκ τούτου το βράδυ της Κυριακής ανασκεύασε όσα είπε μόλις μία μέρα πριν. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «ο λαός της Γαλλίας έδειξε τον δρόμο» και «στάθηκε απέναντι στο τέρας της Ακροδεξιάς και τον απαξιωμένο νεοφιλελευθερισμό. Με ένα λαϊκό μέτωπο επιβεβλημένο από την κοινωνία».

Κασσελάκης: Άλλα τα εκλογικά συστήματα

Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε μάλιστα σήμερα το πρωί στο Mega και αναφερόμενος στη νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου, τη χαρακτήρισε θετική εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι «η Αριστερά και όχι η Κεντροαριστερά έχει πλέον τη μεγαλύτερη επιρροή», όμως έσπευσε να σταματήσει εκεί τις όποιες ομοιότητες με την Ελλάδα, λέγοντας ότι εδώ «θα ήταν δύσκολο λόγω εκλογικού συστήματος».

«Πρέπει να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας και στον κόσμο, ποιο ακριβώς είναι το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας. Υπάρχουν τεράστιες διαφορές. Μιλάμε για 577 μονοεδρικές περιφέρειες. Εάν κάποιος το κάνει αναλογικά με τον πληθυσμό της Γαλλίας στην Ελλάδα, θα είχαμε 89 περιφέρειες στην Ελλάδα. Με 89 μονοεδρικές δεν πιστεύετε ότι με δύο γύρους θα είχαμε σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων; Τότε να δείτε πόσο δύσκολο θα ήταν για τον κύριο Μητσοτάκη να πάρει 41% συν μπόνους και να κάνει αυτή τη στιγμή ό,τι θέλει στη χώρα» είπε χαρακτηριστικά.

Επιμένει σε συνεργασία ο Τσίπρας

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρέθηκε στην Γαλλία δήλωσε πως «όταν οι προοδευτικές δυνάμεις παραμερίζουν το “εγώ”, αφήνουν τη διαίρεση και βάζουν μπροστά το “εμείς” και το “μαζί”, τότε μπορούν ανατρέψουν τα προγνωστικά και να πετύχουν μια ιστορική νίκη». Εν τω μεταξυ πριν από την ανάρτηση του κ. Τσίπρα είχε προηγηθεί σειρά τοποθετήσεων στελεχών των «87», δηλαδή όσων εντάσσονται στην μειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία σχολίασαν με διθυραμβικά σχόλια την επικράτηση του προοδευτικού συνασπισμού δυνάμεων στη Γαλλία, μολονότι η αντίστοιχη πρότασή τους είχε μόλις απορριφθεί από την ηγεσία του κόμματός τους, κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

«Η νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου στη #Γαλλία μάς γεμίζει ανακούφιση, αλλά στέλνει κι ένα μήνυμα ελπίδας και προοπτικής σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα» τόνισε σε ανάρτησή της η Όλγα Γεροβασίλη, προσθέτοντας πως «η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι αυτή που μπορεί να αντιμετωπίσει την άνοδο της Ακροδεξιάς, να νικήσει τις συντηρητικές πολιτικές της Δεξιάς, να αγωνιστεί για την αξιοπρέπεια της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

«Μεγάλη μέρα για την Γαλλία, σπουδαία μέρα για την Ευρώπη. Η νίκη της Προοδευτικής Συνεργασίας έδωσε μια μεγάλη ανάσα και ελπίδα σε όλους μας. Το μήνυμα είναι σαφές και κανείς δεν μπορεί να το αγνοήσει: Όλοι μαζί μπορούμε. Αυτός είναι ο δρόμος για να ανακοπεί η άνοδος της ακροδεξιάς και για να αποκαθηλωθούν οι συντηρητικές πολιτικές» ανέφερε ο Κώστας Ζαχαριάδης, για να συμπληρώσει πως «ανοιχτά μυαλά, πρωτοβουλίες, συνεργασίες και όχι σεχταρισμός».

«Έτσι είναι χρήσιμη η Αριστερά για την κοινωνία ως κυβερνώσα παράταξη που μπορεί να βελτιώνει τις ζωές των ανθρώπων. Και φυσικά, καμία αλλαγή δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή των μαζών», κατέληξε ο κ. Ζαχαριάδης.

Από πλευράς του, «το Νέο Λαϊκό Μέτωπο έκανε τη μεγάλη ανατροπή. Νίκησε την ακροδεξιά. Νίκησε τις συντηρητικές δυνάμεις. Ο συνασπισμός Αριστεράς, Σοσιαλιστών, Πράσινων πρώτο κόμμα σύμφωνα με τα exit polls. Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι αυτή που μπορεί να κερδίσει Δεξιά και ακροδεξιά. Η Γαλλία έδειξε τον δρόμο…» συμπέρανε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ «και στα δικά μας, Πρόεδρε» σχολίασε ο Χρήστος Σπίρτζης, στην ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα. Μπροστά στην κοσμογονία για τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη που επέφερε η Γαλλία, σε συνέχεια και των εκλογών στη Βρετανία, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για μια «διαφορετική προοπτική στην Ευρώπη».

Και ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται και η νίκη των Εργατικών στη Βρετανία: «Μέσα σε τρεις μέρες οι Βρετανοί και οι Γάλλοι άνοιξαν το δρόμο για μια διαφορετική προοπτική στην Ευρώπη. Η θριαμβευτική νίκη των Εργατικών του Κιρ Στάρμερ με τη συντριβή των Συντηρητικών στην Μεγάλη Βρετανία από τη μια και η μεγάλη ανατροπή που πέτυχε το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο του Μελανσόν στην Γαλλία από την άλλη, στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα.

Ας το λάβει υπόψη του και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει εκχωρήσει την πολιτική του στρατηγική στον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Μάκη Βορίδη. Η νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία σηματοδοτεί μια νέα μεγάλη ευκαιρία για την ευρωπαϊκή Αριστερά. Μια ευκαιρία που μας αφορά όλους. Η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν μακρά παράδοση πολιτικής, ιδεολογικής συμπόρευσης. Η Γαλλία μας δείχνει το δρόμο, μας εμπνέει, μας φέρνει προ των δικών μας ευθυνών».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx