Τι συνιστά ο ΕΟΔΥ σε όσους ταξιδέψουν για τους Ολυμπιακούς ή για το UEFA

ΕΟΔΥ: Τα ύποπτα συμπτώματα για την ευλογιά των πιθήκων

Οδηγίες, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος UEFA εξέδωσε ο ΕΟΔΥ για τους αθλητές και τους θεατές που θα βρεθούν σε ξένη χώρα και σε χώρους με πολύ συνωστισμό. Συνιστά τι να κάνει κάποιος όχι μόνον για αρρώστιες, αλλά και πυρκαγιές ή εγκλωβισμούς.

Όπως αναφέρει, η συμμετοχή σε μαζική συγκέντρωση αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, όπως ιών που μεταδίδονται με το βήχα ή με φιλιά ή με τσίμπημα εντόμων και εν γένει αυξάνονται οι πιθανότητες για γρίπη, Covid, ιλαρά στους ανεμβολίαστους και για ιογενείς ηπατίτιδες, διάρροια των ταξιδιωτών και άλλα. Επίσης, αυξάνεται ο κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών ατυχημάτων και τραυματισμών, αναφέρει ο ΕΟΔΥ, δίνοντας χρήσιμες συμβουλές.

Ο ΕΟΔΥ συνιστά να μιλήσει κάθε ταξιδιώτης με τον γιατρό του αρκετές μέρες πριν από την αναχώρηση, για τα απαιτούμενα εμβόλια ή/και τα φάρμακα που πρέπει να λάβετε ανάλογα με τον προορισμό. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αποφεύγετε τη συμμετοχή στη μαζική εκδήλωση, εάν δεν αισθάνεστε καλά.

Εάν εγκλωβιστείτε σε πλήθος, τοποθετήστε τα χέρια σας στο στήθος σαν πυγμάχος και πατάτε σταθερά στο έδαφος. Μην αντιστέκεστε στη δύναμη του πλήθους. Όταν η μετακίνηση είναι πιο χαλαρή κινηθείτε διαγώνια προς την άκρη της εκδήλωσης. Προσπαθήστε να μένετε σε όρθια θέση, αλλά αν πέσετε, κουλουριαστείτε σαν μπάλα, μείνετε ήρεμοι και σηκωθείτε το συντομότερο δυνατό.

Σε περίπτωση πυρκαγιάς, επειδή η θερμοκρασία και ο καπνός έχουν την τάση να ανεβαίνουν, να σκύψετε χαμηλά για να εισπνέετε περισσότερο οξυγόνο. Εντοπίστε τις εξόδους κινδύνου και ορίστε ένα σημείο συνάντησης με τους συνταξιδιώτες ή τα μέλη της οικογένειά σας εκ των προτέρων στην περίπτωση που χωριστείτε ή χαθείτε.

Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο και στα τσιμπήματα εντόμων χρησιμοποιώντας αντίστοιχα αντηλιακό και εντομοαπωθητικό. Εφαρμόζετε το αντηλιακό πριν την εφαρμογή του εντομοαπωθητικού. Χρησιμοποιείτε καπέλο ή ομπρέλα τις θερμότερες ώρες της ημέρας.

Συνιστά συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι ή/και αλκοολούχο αντισηπτικό) και την κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού και καλά μαγειρεμένου φαγητού. Επίσης συμβουλεύει να έχετε εξαρχής τα στοιχεία επικοινωνίας της ελληνικής Πρεσβείας/Προξενείου, καθώς και των νοσοκομείων/κλινικών της περιοχής. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης καλέστε το 112 ή τις τοπικές αστυνομικές αρχές.

Εν συνεχεία αναφέρεται στην επικαιροποίηση εμβολιασμών, αλλά και σε ποικίλες ασθένειες, σε υδατογενή και τροφιμογενείς λοιμώξεις που αυξάνονται πάντα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, στην πρόληψη από τσιμπήματα, στον δάγκειο πυρετό που τα κρούσματά του έχουν αυξηθεί δραματι΄κα τα τελευταία χρόνια, αλλά και στον πυρετό Zika, στον πυρετό Chikungunya, στην κροτωγενή εγκεφαλίτιδα από τσίμπημα τσιμπουριού και σπανιότερα μέσω κατανάλωσης μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, στη λεγιονέλλωση κ.λπ. για τα οποία μπορείτε αναλυτικά να διαβάσετε εδώ.

Συνιστά όσοι ταξιδέψουν να παρακολουθήσουν την υγεία τους για δύο εβδομάδες μετά την επιστροφή τους και αν αρρωστήσουν, να ενημερώσουν τον γιατρό τους τόσο για το πρόσφατο ταξίδι τους όσο και για τις δραστηριότητές σας. Τα συχνότερα θέματα που απασχολούν τους ταξιδιώτες μετά την επιστροφή είναι ο πυρετός, η διάρροια και δερματολογικά προβλήματα.

Πηγή: ΕΟΔΥ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx