ΑΠΟΨΗ

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με επικίνδυνη πόλωση

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με επικίνδυνη πόλωση, Μάκης Ανδρονόπουλος

Σε φάση ακραίας πόλωσης διαφαίνεται ότι εισέρχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, επεισόδια της οποίας έχουμε αρχίσει να βλέπουμε στο επίπεδο κορυφής, όμως αν η κατάσταση εμπλουτιστεί με νέες αντιπαραθέσεις, τότε αυτές θα βρουν έκφραση και στο λαϊκό επίπεδο. Φυσικά, οι εξελίξεις αυτές αντικρίζονται και με αυτές που λαμβάνουν χώρα στις ΗΠΑ και την εκθετική αύξηση των πιθανοτήτων της δεύτερης προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Η επιλογή του 39χρονου J.D. Vance ως αντιπροέδρου από τον Ντόναλντ Τραμπ έχει τρομάξει ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους καθώς είναι δηλωμένος αντι-παγκοσμιοποιητής, κατά των μεγάλων επιχειρήσεων, κατά της μετανάστευσης, υπέρ των εργαζομένων, υποστηρικτής του κρυπτονομίσματος MAGA του Τραμπ. Και έχουν τρομάξει την Ευρώπη γιατί ενδέχεται να αποδειχθεί πιο σκληρός και από τον ίδιο τον Τραμπ…

Η βασική σύγκρουση στην εν πλήρη συγχύσει Ευρώπη ξεκίνησε ήδη μεταξύ της Κομισιόν και της επανεκλεγείσας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προεδρεύοντος της Ένωσης, πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν με συστηματικό μποϊκοτάζ των δράσεων της προεδρίας του. Οι ευρωελίτ έχουν κυριολεκτικά «σκυλιάσει» με τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες του και στέλνουν στις άτυπες συνεδριάσεις μόνο ανώτερους υπαλλήλους. Αλλά την περασμένη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε και από τους Επιτρόπους της να μην συμμετάσχουν σε άτυπες υπουργικές συναντήσεις κατά τη διάρκεια της ουγγρικής προεδρίας της ΕΕ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διπλωματικές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού Όρμπαν.

Πρόκειται για πρωτοφανή διάσταση μεταξύ Κομισιόν και προεδρεύουσας χώρας που θέτει τον θεσμό υπό αμφισβήτηση και δικαιώνει όσους διαπιστώνουν δημοκρατικό κενό σε πολλά όργανα της ΕΕ με αμφίβολη νομιμοποίηση. Η σύγκρουση φον ντερ Λάιεν και Όρμπαν θα έχει διάφορα επεισόδια δεδομένου ότι η δημιουργία από τον Όρμπαν της νέας ομάδας «Πατριώτες» στο Ευρωκοινοβούλιο -στην οποία προσχώρησε και το Rassemblement National- και ανέλαβε την προεδρία της με τον Μπαρντελά, επιτρέπει στον Όρμπαν ευρύτερες κινήσεις στην ευρωπαϊκή σκακιέρα.

Το δεύτερο μέτωπο θα είναι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η εκλογή της φον ντερ Λάιεν με ευρεία πλειοψηφία 401 ψήφων σε σύνολο 720 ευρωβουλευτών μετά την προσχώρηση των Πρασίνων στην κατεστημένη παράταξη δεξιών-σοσιαλιστών-φιλελεύθερων, θα λειτουργήσει πολωτικά. Στη συνεδρίαση για την εκλογή της φον ντερ Λάιεν η Πολωνή ευρωβουλευτής Ewa Zajonczkowska – Hernik , αφού χαρακτήρισε «λάθος» την πρώτη θητεία της, την κατηγόρησε πως εξαιτίας της κυριαρχεί η «κλιματική τρέλα», οι Ευρωπαίοι γίνονται φτωχότεροι και η ροή των προσφύγων δεν σταματά. «Είστε το πρόσωπο της Πράσινης Ευρωπαϊκής Συμφωνίας, η οποία καταστρέφει την ευρωπαϊκή οικονομία και τη γεωργία…. Είστε το πρόσωπο του Συμφώνου Μετανάστευσης… Και σας απευθύνω τον λόγω ως γυναίκα προς γυναίκα, ως μητέρα προς μητέρα, πώς μπορείτε και δεν αισχύνεστε, πώς δεν ντρέπεστε για ένα σύμφωνο που κάνει εκατομμύρια Ευρωπαίες γυναίκες και παιδιά να αισθάνονται ανασφαλείς στον δρόμο» ανέφερε… συμπληρώνοντας: «Είστε υπεύθυνη για κάθε βιασμό, για κάθε επίθεση, για κάθε τραγωδία που προκαλείται από την εισροή λαθρομεταναστών, γιατί προσκαλείτε αυτούς τους ανθρώπους στην Ευρώπη. Και για αυτό που κάνεις πρέπει να πας φυλακή, όχι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Η καυτή ατζέντα της Ούρσουλα

Η σκληρή αυτή επίθεση προμηνύει πολλά. Η πόλωση στις συνεδριάσεις της ολομέλειας στο Ευρωκοινοβούλιο προβλέπεται ότι θα έχει πολλά επεισόδια τέτοιου τύπου. Τώρα η μοιρασιά των θέσεων και των αρμοδιοτήτων των Επιτρόπων θα είναι η επόμενη αφορμή για κόντρες, αλλά θα είναι οι νέες μεγάλες πολιτικές που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Λάιεν οι οποίες θα προκαλέσουν σοβαρές τριβές μεταξύ των χωρών και οι συμβιβασμοί παρασκηνίου που έγιναν για να κερδίσει την επανεκλογή της.

Οι βασικές προγραμματικές της θέσεις αφορούν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, όπου θα αλλάξουν οι κανόνες για τις συγχωνεύσεις ώστε αυτές να διευκολυνθούν και θα επιταχυνθεί η έγκριση των εθνικών επιδοτήσεων στο πλαίσιο της λεγόμενης διαδικασίας IPCEI, όπως είχαν ζητήσει οι Γάλλοι, ενώ θα δημιουργηθεί ένα νέο Ταμείο Ανταγωνιστικότητας που θα μοιράσει χρήμα και το οποίο ενδέχεται να παίξει ρόλο και στη συγκρότηση μιας πραγματικής «ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης». Η Λάιεν θα προτείνει μια σειρά από αμυντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ξεκινώντας από μια ευρωπαϊκή αεροπορική ασπίδα και την άμυνα στον κυβερνοχώρο. Το ΝΑΤΟ θα παραμείνει ο πυλώνας της συλλογικής μας άμυνας, αλλά θα δημιουργήσουμε μια ενιαία αγορά άμυνας και να επενδύσουμε περισσότερα στις αμυντικές ικανότητες υψηλού επιπέδου. Νέες προτάσεις θα κάνει για την κλιματική αλλαγή, ένα νέο σύμφωνο καθαρής βιομηχανίας μέχρι το 2040, ενώ θα υπάρξουν πολιτικές για τη μισθολογική εξίσωση ανδρών-γυναικών. Τέλος για το Μεταναστευτικό θα αυξηθεί η δύναμη της Frontex στις 30.000. Όλα αυτά θα προκαλέσουν αντιπαλότητες και στο θεσμικό επίπεδο και στο χρηματοδοτικό.

Στο μεταξύ, ο μάγος Μακρόν πέτυχε να επανεκλέξει την Yaël Braun-Pivet επικεφαλής της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, του τέταρτου υψηλότερου αξιωματούχου στη Γαλλία, με μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής μεταξύ δεξιών και κεντρώων, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού το μπλοκ της Αριστεράς που θα αντιμετωπίσει την διάλυση, ειδικά εάν ο Γάλλος πρόεδρος καταφέρει να βρει δικό του πρωθυπουργό και να του σχηματίσει και κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μια θεσμική περιφρόνηση του μπλοκ της Αριστεράς μπορεί μεν να το οδηγήσει στην παρακμή και στην διάλυση, αλλά ενδέχεται οι αντισυστημικοί ψήφοι του να μετακινηθούν προς τη Λεπέν στις εκλογές του 2025.

Αν και φαίνεται πως ο Μακρόν ελέγχει το παιγνίδι και περιμένει την χαλάρωση των Ολυμπιακών για να ορίσει νέο πρωθυπουργό ώστε να τους πιάσει όλους στον ύπνο του μεγαλείου, η πραγματική κατάσταση της οικονομίας δεν αντέχει καινούργια «κίτρινα γιλέκα», ειδικά όταν το 2025 επανέρχονται οι δημοσιονομικοί κανόνες λιτότητας σε όλα την Ευρώπη.-

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι