Επιτροπή ΟΗΕ: Έγκλημα πολέμου η εκτέλεση της 5χρονης στη Γάζα

Γάζα: Βέτο Ρωσίας και Κίνας στο αμερικανικό σχέδιο για εκεχειρία – Νετανιάχου: "Θα μπούμε μόνοι μας στην Ράφα"

Από τα άνω των 10.000 αμάχων που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, μια επιτροπή του ΟΗΕ εστιάζει σε ένα 5χρονο παιδί και θεωρεί ότι είναι “πιθανώς έγκλημα πολέμου”. Είναι το κοριτσάκι που σκοτώθηκε σε ασθενοφόρο με συγγενείς του και δύο διασώστες. Εν τω μεταξύ το Διεθνές Δικαστήριο έκρινε και πάλι ότι είναι παράνομη η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, ο δε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν μιλώντας στο Φόρουμ Ασφαλείας του Κολοράντο εκτιμά ότι «μάλλον είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός».

Αναλυτικά, εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ανακοίνωσαν σήμερα ότι ο θάνατος στη Λωρίδα της Γάζας της Χιντ Ρατζάμπ, μιας μικρής Παλαιστίνιας, οι εκκλήσεις της οποίας για βοήθεια συγκλόνισαν ολόκληρο τον κόσμο, «ενδέχεται να συνιστά έγκλημα πολέμου».

Σε δελτίο Τύπου τους αναφέρουν ότι «η δολοφονία της Χιντ Ρατζάμπ, ηλικίας 5 ετών, της οικογένειάς της και δύο διασωστών σε ασθενοφόρο, θα μπορούσε να συνιστά έγκλημα πολέμου και είναι απαράδεκτος ο ισχυρισμός του Ισραήλ ότι δεν βρισκόταν κοντά στο παιδί κανένας στρατιώτης την ώρα του περιστατικού».

Η πρεσβεία του Ισραήλ στη Γενεύη απάντησε ότι «η έρευνα σχετικά με αυτό το περιστατικό βρίσκεται πλέον στα χέρια ανεξάρτητου μηχανισμού, του ισραηλινού στρατού».

Στο δελτίο Τύπου πάντως αναφέρεται ότι «η απουσία ορθής έρευνας για τον καταμερισμό ευθυνών πέντε ολόκληρους μήνες μετά το γεγονός, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και μπορεί αυτή καθαυτή από μόνη της να συνιστά παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή».

Σύμφωνα με τους ίδιους, μια πρόσφατη ανάλυση «της σκηνής του εγκλήματος προσφέρει αδιάψευστες αποδείξεις σχετικά με τη θέση του οχήματος της οικογένειας, το οποίο είχε εγκλωβιστεί εντός του οπτικού πεδίου ενός ισραηλινού άρματος μάχης» και για τον τρόπο με τον οποίο επλήγη εξ επαφής, με τη χρήση ενός είδους όπλου που μπορούσε να είχαν μόνον οι ισραηλινές δυνάμεις».

«Οι ηχητικές καταγραφές των τηλεφωνημάτων μεταξύ της μικρής Χιντ και της υπηρεσίας επειγόντων δείχνουν ότι εκείνη ήταν η μοναδική επιζήσασα στο αυτοκίνητο προτού την σκοτώσουν κι εκεινην», συμπληρώνουν οι ειδικοί.

«Η βιαιότητα αυτών των δολοφονιών δείχνει ότι ο στρατός δεν δείχνει καμία αυτοσυγκράτηση στην εκστρατεία του στη Γάζα», υπογράμμισαν οι ειδικοί, οι οποίοι ναι μεν έχουν την εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών,  αλλά δεν μιλούν εντούτοις εξ ονόματος του διεθνούς οργάνου.

Από την πλευρά του το Ισραήλ υποστηρίζει ότι τα συμπεράσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν στον γενικό εισαγγελέα του ισραηλινού στρατού, ο οποίος θα καθορίσει ποια μέτρα θα ληφθούν.

Τα κατεχόμενα

Το Διεθνές Δικαστήριο γνωμοδότησε σήμερα ότι η ισραηλινή κατοχή παλαιστινιακών εδαφών είναι παράνομη, κάτι στο οποίο αντέδρασε άμεσα ο Νετανιάχου.

Το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών αποφάνθηκε ότι η κατοχή από το 1967 των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ είναι παράνομη και πρέπει να λάβει τέλος το συντομότερο δυνατόν, προσθέτοντας ότι είναι παράνομοι και όλοι οι ισραηλινοί εποικισμοί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη βάσει του διεθνούς δικαίου.

Κατάπαυση πυρός

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν εκτίμησε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας πλησιάζουν στο τέλος τους.

«Απομένουν κάποια ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, που χρειάζεται να τα διαπραγματευτούμε. Κάνουμε ακριβώς αυτό», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας,

«Πιστεύω ότι απέχουμε μερικά μέτρα και οδεύουμε προς τη γραμμή του τερματισμού για να επιτύχουμε μια συμφωνία που θα περιλάμβανε την κατάπαυση του πυρός, την επιστροφή των ομήρων στο σπίτι τους και θα μας έφερνε σε καλύτερη θέση για να επιχειρήσουμε να οικοδομήσουμε μια βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι