ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πολιτικές αντιδράσεις για το επεισόδιο στην Κάσο – Προκλητικές αναφορές Ερντογάν για την Θράκη

Στην Κρήτη το Ievoli Relume - Αποχώρησαν και τα τουρκικά πλοία από την Κάσο,

Aποχώρησαν από τα ανοιχτά της Κάσου τα πέντε τουρκικά πλοία και κατευθύνονται προς τον κόλπο του Ακσάζ στην Τουρκία. Παράλληλα, αποχώρησε και το ιταλικό ερευνητικό πλοίο Ievoli Relume από την περιοχή το οποίο όπως αναφέρθηκε ολοκλήρωσε τις υποθαλάσσιες έρευνες για την πόντιση υποβρυχίου ηλεκτρικού καλωδίου και το επόμενο διάστημα θα πραμείνει αγκυροβολημένο στην Κρήτη.

Για το περιστατικό με το Ievoli Relume μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστηρίζοντας ότι και το τελευταίο τουρκικό πλοίο που είχε μείνει στην περιοχή αποχωρεί. Ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ακόμη ότι «οι δίαυλοι επικοινωνίας λειτούργησαν σε διπλωματικό επίπεδο».

H εξήγηση του κυβερνητικού εκπροσώπου

Περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν ο κ. Μαρινάκης ανέφερε «από την ενημέρωση που είχαμε πριν από λίγο από το υπουργείο Εξωτερικών το ερευνητικό πλοίο το ιταλικό, ολοκλήρωσε τις διαδικασίες έρευνας. Ξεκίνησαν λίγο πριν τις 12 στις 11 η ώρα το βράδυ χθες, Ολοκληρώθηκαν στις 4 τα ξημερώματα οι έρευνες. Διήνυσε όλη την απόσταση εντός της ελληνικής ΑΟΖ Από τα 6 ναυτικά μίλια στα όρια της Κάσου, στα 6 ναυτικά μίλια της Καρπάθου.

»Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και επιστρέφει στο Ηράκλειο για ανεφοδιασμό και αλλαγή πληρώματος, για καύσιμα και αλλαγή πληρώματος. Είχε υποχωρήσει στο ενάμισι ναυτικό μίλι και το τουρκικό πλοίο και αντίστοιχα ήταν εκεί και η παρουσία του ελληνικού πλοίου με το όνομα Αήττητος. Και φαίνεται ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας λειτούργησαν σε διπλωματικό επίπεδο».

Ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ

Ο ΑΔΜΗΕ, φορέας υλοποίησης του Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης 3.10.2 ανακοινώνει ότι το πλοίο Ievoli Relume της ιταλικής εταιρείας NextGeo, που διενεργεί για λογαριασμό της γαλλικής εταιρείας Nexans, έρευνες βυθού για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου, ολοκλήρωσε τις εργασίες στα διεθνή ύδατα μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Προκλητικές αναφορές Ερντογάν 

«Τουρκική» χαρακτήρισε για ακόμη μία φορά τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να την προστατεύει. Μιλώντας το μεσημέρι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε επίσης ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τους Τουρκοκυπρίους. «Η Τουρκία παρακολουθεί όλα τα βήματα που κάνει η Ελλάδα και επεμβαίνει σε περίπτωση ανάγκης», είπε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος διαβεβαίωσε, πάντως, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει εντάσεις με τους γείτονές της. «Δεν θα αρνιόμασταν ποτέ μια χειραψία», σημείωσε.

Υποστήριξε, εξάλλου, σύμφωνα το Anadolu και τη Daily Sabah, ότι «στοχεύουμε να βελτιώσουμε τη φιλία μας με όλες τις χώρες και να αυξήσουμε τον αριθμό των φίλων μας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Για τις δηλώσεις Ερντογάν εξέδωσε ανακοίνωση η Κουμουνδούρου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα τις «σημερινές προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου περί δήθεν ‘τουρκικής μειονότητας στη Θράκη’, αλλά και τον χαρακτηρισμό της παράνομης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο ως ‘ειρηνευτικής επιχείρησης’» και, παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση «να αντιδράσει επιτέλους και να σταματήσει να υποβαθμίζει τις τουρκικές προκλήσεις».

Το κόμμα αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι «η επανάπαυση της κυβέρνησης στο ‘θετικό κλίμα’ της Διακήρυξης των Αθηνών, είναι επικίνδυνη για τα συμφέροντα της χώρας και έχει αφήσει περιθώρια για την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, όπως οι τουρκικές φιέστες μίσους στην Κύπρο συνοδεία πολεμικών πλοίων, η απόπειρα ανάμειξης της Τουρκίας στα εσωτερικά θέματα της Ελλάδας, η αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Κάσο με ανάπτυξη πολεμικών πλοίων και η εκ νέου αμφισβήτηση του καθεστώτος της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση «να εξέλθει από την κατάσταση διπλωματικού στρουθοκαμηλισμού στην οποία έχει περιέλθει και να προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας, όπως αυτά απορρέουν από το διεθνές και κοινοτικό δίκαιο». Προσθέτει ότι «κυρίως δε, η κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με αρχή, μέση και τέλος, χωρίς μικροκομματικούς τακτικισμούς στο πλαίσιο της ΙΧ εξωτερικής πολιτικής Μητσοτάκη».

Ελληνική Λύση

«Η αποχώρηση του ερευνητικού πλοίου από περιοχή αμιγούς εθνικής κυριαρχίας ισοδυναμεί με εθνική υποχώρηση και ισοδυναμεί με εθνικό έγκλημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η “Ελληνική Λύση”.

«Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακόμα και σήμερα δεν έχει καταγγείλει σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς τις τουρκικές ενέργειες στην (έστω και κουτσουρεμένη) ΑΟΖ που η ίδια ανακήρυξε, ισοδυναμεί με εθνικό έγκλημα. Εάν κάποιοι πιστεύουν πραγματικά ότι μπορούν να επαναλάβουν το έγκλημα των Ιμίων και να παραμείνουν ατιμώρητοι, πλανώνται οικτρά» καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι