ΑΠΟΨΗ

Σε άλλη γραμμή Δένδιας-Μαξίμου για τα ελληνοτουρκικά

Σε άλλη γραμμή Δένδιας από Μαξίμου για τα ελληνοτουρκικά , Κώστας Κόλμερ

Αν αντιθέτως, ο τουρκικός ισχυρισμός αληθεύει, τότε παραβιάσθηκε η ελληνική ΑΟΖ κι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είναι υπόλογος.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, διέψευσε τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν, ότι οι έρευνες του Ιταλικού ειδικού σκάφους στον βυθό της ελληνικής υφαλοκρηπίδας παρά την Κάσο, για την πόντιση καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο και εντός της ΑΟΖ Ελλάδος-Αιγύπτου, ολοκληρώθηκαν μόνο κατόπιν αιτήσεως στην Τουρκία.

Το υπουργείο Εθνικής Αμύνης απορρίπτει το γεγονός, αλλά επικαλέστηκε την Ελληνική Συνταγματική τάξη που απαγορεύει την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, μέρος της οποίας είναι κι η ΑΟΖ και που δεν αφορά τρίτους, αλλ’ είναι αποκλειστικά εσωτερική υπόθεση της χώρας μας.

Ανεξαρτήτως εάν την άδεια απ’ την Τουρκία αιτήθηκε από το ιταλικό πλοίο ή εάν επί τη βάσει του εθιμικού διεθνούς δικαίου της θαλάσσης η πόντιση καλωδίων είναι ελευθέρα στις εθνικές ΑΟΖ, με απλή ανακοίνωση της, η υπόμνηση του υπουργείου Εθνικής Αμύνης είναι πρώτη φορά που προειδοποιεί τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ότι υπάρχουν συνταγματικοί φραγμοί στην “μυστική διπλωματία” με τον Φιντάν κι ότι πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν του το Ελληνικό Σύνταγμα του 1975. Διότι άλλως υπάρχουν συνέπειες.

Ακούνε Μαξίμου-Γεραπετρίτης;

Επίσης, το Μέγαρο Μαξίμου πρέπει εφ’ εξής να λαμβάνει υπ’ όψιν του τις απόψεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της ΝΔ που υπέμνησε την παρουσία της, ως πολιτειακού παράγοντος μετά το δυσμενές αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, πολλώ δε μάλλον καθώς ο κ. Γεραπετρίτης δεν είναι εκλεγμένος, αλλά διορισμένος υπουργός.

Η υπόμνηση αμφοτέρων αποτελεί σοβαροτάτη προειδοποίηση των Θεσμών προασπίσεως της εδαφικής και θαλάσσιας κυριαρχίας της χώρας, ιδίως καθώς αμφότερες δέχονται επιθέσεις αμφισβητήσεως υπό της Τουρκίας στην Θράκη και στο Αιγαίον, μέχρις Καστελλορίζου…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι